Category Kobetsu Kaizen
29 Aralık 2023,
 0
2023-09
PROJE ADI
Bobinaj Hattı Oee İyileştirme Projesi
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Volt Elektrik
Elektrik Motoru üretim sürecinin bir alt montaj süreci olan Bobinaj montajında, genel verimlilik parametreleri OEE ve işgücü verimlilik iyileştirmeleri için aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır:
Pareto analizi ile verimliliği düşüren en önemli faktörler tespit edilmiştir.
Periyodik saha gözlemleri ile verimliliği etkileyen unsurlar belirlenmiştir.
Süreçten gelen uygunsuzluk kayıtları incelenerek verimlilik kayıplarına neden olan sebepler ortaya çıkarılmıştır.
Bu çalışmalar sonucunda, aşağıdaki verimlilik arttırıcı çalışmalar belirlenmiştir:
Üretim hattındaki otonom bakım performansı iyileştirilmiştir.
Smed çalışması yapılarak üretim süreçleri optimize edilmiştir.
Genel duruş grupları incelenerek duruş süreleri azaltılmıştır.
Bu çalışmalar için 4 farklı disiplinden oluşan 15 kişilik bir görev gücü oluşturulmuştur. 6 aylık süre sonunda, %61 olan OEE değeri hedef olan %65’e ulaşmıştır.
2023-13
PROJE ADI
Tork Anahtarı Projesi
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Kansai Altan Boya San Tic AŞ
Sulu Otomotiv Boyası Üretim Tesisinde (SOBT) alt ilave ve ilk karıştırma proseslerinde kullanılan 200-400 kg kapasiteli kazanların boya renk geçişlerinde olası kontaminasyona neden olmasını (kirlilik kaynaklı bozulma) önlemek amacıyla, her üretim partisinin sonrasında temizliği yapılmaktadır.
Kazanların temizlikleri esnasında üzerlerindeki vanaların da sökülerek, detaylı temizlenmesi gerekmektedir. Vanaların sürekli sök-tak işlemlerine maruz kalmasıyla da cıvata, conta ve hatta vana gövdesinde zamanla deformasyon oluşabilmektedir.
Söz konusu deformasyonlarla, kazandan sızdırma ve dökülmeler olabilmekte, üretim duruşlarına kadar gidebilen sorunlar olabilmekte, vana değişimleri ile birlikte yedek parça kullanım miktarlarında da artış yaşanmaktadır.
Projede, üretim duruşlarını ve yedek parça sarfiyatını azaltmak üzere, ekipman arızası başlığında öne çıkan vana sorunları ele alınmış ve kök neden analizinde sorunların, öncelikli olarak temizlik operasyonun herhangi bir talimata bağlanmaması kaynaklı, operatörler arası farklı montaj şekli ve/veya sıkma derecesindeki farklılıklar kaynaklı olduğu görülmüştür.
Çözüm olarak, vananın takılması esnasında tork anahtarı kullanımı, montaj yönteminde de değişikliğe gidilmesi ve uygulamanın bir talimat ile dokümante edilmesi uygun bulunmuştur.
Yapılan denemelerin başarıyla sonuçlanması ve elde edilen kazanımlar sonrasında tork anahtarı kullanımı ve yeni montaj yönteminin fabrika genelinde yaygınlaştırılması, standart iş prosesi olması sağlanmış, yanı sıra Tek Nokta Dersleri ile operatörlerin farkındalıkları arttırılmıştır.
2023-27
PROJE ADI
Kasnak Hattı Dengeleme Çalışmaları Üretim Verimlilik Artışı
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Jantsa Jant
Projemiz ile kasnak hattında kayıp noktaların analizi Yamazumi(HAT DENGELEME) çalışması ile gerçekleştirilerek hat verimliliğinin arttılması akabinde bu bağlı olarak montaj hattı ile birlikle korelasyonlu üretim kapasitesinin attrılması, Takt time uyumunun arttırılması, hatasız üretim ve müşteri memnuniyetinin arttırılması amaçlanmıştır. JANTSA olarak hat dengeleme çalışmasında kapsam noktalarımız; ergonomi, iş güvenliği, kaynak ve std sürenin etkin kullanılması,israf(MUDA) sürelerinin azaltılması, iş gücünün verimli kullanılması, arıza sürelerinin (MTTR & MTBF ) metrik olarak kontrol altına alınması ilgili hat dengeleme projesi ile tamamlanmıştır. Proje sonucunda dengelenmiş hat vardiya/adet oranında artış trendi sağlamıştır.
2023-35
PROJE ADI
Gerdirme-2 Kapasite Arttırma Projesi
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Assan Alüminyum
2023 yılı müşteri talepleri incelendiğinde çalışma yapılan tezgahın kapasitesinin talebi karşılayamayacağı öngörüsü ile ilgili tezgahın duruş adetleri ve miktarları analiz edilerek; kapasiteyi etkileyen makinenin çalışamadığı sürelerin en çok hangi duruş kodundan kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.Makine performansına ait parametreler incelendiğinde üretebildiği ürün grupları için aynı performansı sergilemediği tespit edilerek, makine analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ilgili makinenin yıkama tankında yer alan suyun istenen spektlerin dışında kaldığı ve nozzle yapılarında farklılıklar görülmüştür.Duruş kodları ve yıkama tankı ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda; makine run süresinde %14’lük iyileşme ve makine hızında %53,2’lik hız artışı olmuştur.
2023-47
PROJE ADI
Endüstri Mühendisliği Çalişmalariyla Üretim Hatlarinda Verimliliğin İyileştirmesi
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Gkn Fokker Elmo Havacılık
2023 yılı şirket KPI’ları göz önünde bulundurularak verimlilik hedefi %85 olarak belirlenmiştir. Yapılan verimlilik pareto grafiği sonucunda Line 6A hattının verimliliğin %64 olduğu analiz edilmiştir. Hedefe ulaşmak için yapılan proje ile hatta Time Study çalışması yapılarak değer katan ve değer katmayan adımlar tespit edilmiştir. Aynı zamanda günlük müşteri talebinin karşılanamamasından dolayı hat dengeleme çalışması (Line Balancing) yapılmıştır. Takt time göre üretim konsepti belirleyerek operatörlerin standart çalışma süreleri belirlenmiştir. Mevcut sürenin ve iş gücünün verimli kullanılması, katma değersiz işlerin elimine edilmesi ve esnekliğin arttırılması proje ile sağlanmıştır. Proje sonunda verimlilik hedefin üzerine çıkmıştır, müşteriye zamanında teslimat teslimat sağlanmış ve üretim adet/adam kazanılmıştır.
2023-54
PROJE ADI
SCV Tütün Hasat Platformu
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Socotab Yaprak Tütün
SCV Tütün üretiminde maliyet analizine göre en yüksek ilk iki kalemden biri olan “Yaprak Dizim” maliyetini geçtiğimiz yıl ele alarak dizimde %65’lik birim işçilik faydası sağlamıştık. Bu yıl ise ikinci büyük maliyet kalemi olan “Hasat işçiliği”ni ele aldık, ülkemiz koşullarına ve tütün tipine uygun olacak şekilde bir hasat platformu tasarlandık.Hasat Platformu kendinden motorlu 5 adet asansöre sahip, tarlada tütün sıraları arasında sabit hızda ilerleyen, kırım yapan işçilerin hasat ettikleri tütünleri aktardıkları 3 ton yük kapasiteli taşıma sistemidir.Platform, Hasat ve taşıma işçiliğinde %26 verim artışı sağlamış, hasat süresini standardize etmiş, kollektif çalışma ortamı sağlamış, İşçilerin çalışma konforunu arttırmıştır.
2023-73
PROJE ADI
Yüksek Basınç İle Çalışan Yüksek Devirde Dönebilen İş Milini Cnc Torna Tezgâhına Adapte Ederek Makine Kapasitesinin Artırılması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Arnes
CNC torna tezgahında işlenen ürünlerin üretim sürelerinin uzun olması nedeni ile hedeflenen kapasiteye ulaşılamamaktadır. Proje kapsamında, üretimde en fazla paya sahip olan ürünlerden üretim süresi en uzun olan ürün seçildi. Ürünün 45 dk olarak ölçülen üretim süresini 11,25 dk’ya düşürme hedefi konuldu. İlk olarak 5 Neden analizi yapılıp problemin kök nedeni tespit edildi. Mevcut ekipmanlarda iyileştirme gerekliliğinden yola çıkılarak alternatif çözüm önerileri tespit edildi ve 1 – 5 arasında puanlama yapılarak en yüksek puan alan ‘hızlandırıcı ekipman kullanılması’ işlemi çözüm önerisi olarak seçildi.
Kobetsu Kaizen projesi kapsamında, üretimdeki freze tezgahlarında kullanılan hızlandırıcı ekipmanın (Spinjet) CNC Torna tezgahına da entegre edilmesine karar verilmiştir. Hızlandırıcı ekipmanın kullanılması için aparat tasarlanmış ve imal edilmiştir. Torna tezgahına aparat entegre edildikten sonra Spinjet’in kullanımıyla üretim süresinde 30 dk düşüş elde edilmiştir. Böylelikle başlangıçta 45 dk’da işlenen ürün, iyileştirme sonrasında 15 dk’da işlenmeye başlanmıştır. Torna tezgahında Spinjet’in kullanımıyla ilgili Tek Nokta Dersi formu hazırlanıp, tezgâhta çalışan operatöre eğitim verilmiştir.
2023-74
PROJE ADI
Ürün 7 Üretim Kapasitesinin Arttırılması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Ftn Futon Pazarlama
FTN Futon fabrikası, fonksiyonel ve yer kazandıran metal iskeletli yataklı kanepe mobilyalar üretmektedir. Şirketin majör performans göstergesi üretim miktarı arttırılması hedefi doğrultusunda proje konusu belirlendi. Mevcut durum, Değer Akış Haritalandırma tekniği ile toplam akış ve operasyon zamanları analiz edilerek değerlendirildi. Değerlendirme sonucu öncelikli iyileştirme alanında iş ve zaman etüdü çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İş etüdü analizinde tespit edilen kayıp türleri için oluşturulan aksiyonlar problem karşı tedbir listesi ile takip edildi. Proje sonunda verimlilik ve kapasite iyileştirme çalışmaları ile belirlenen ürün için günlük üretim miktarı ortalama 72 adetten 155 adede yükselmiştir.
2023-89
PROJE ADI
Süprüntü Miktarının Azaltılması Kaizeni
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Bareks Polietilen
Kurum Karnesinde yer alan otonom bakım 3. adıma geçişi sağlamak için ‘Blown Film Hattı Kirlilik Saçılma Haritası’ndaki kayıpları inceleyerek en yüksek kayıp ile ilgili iyileştirme çalışmaları planlanmıştır. Kirlilik saçılma haritasına bakıldığında en yüksek kayıp hammadde saçıntıları olarak görülmektedir. Analizler sonucunda ayda ortalama 1229 kg hammadde saçıntısı olduğu görülmüştür. Sahada yapılan gözlemler sonucunda görülen durumlarla ilgili Neden Neden Analizi yapıldı. Haral profili yırtılmaya neden olmayacak şekilde revize edilip kazana dönüştürülmesi, İçi görülebilen şeffaf kazan örtüsü yaptırılması,5S düzenlemeleri, dozajlama altlarına hazne yapılması gibi aksiyonlarla birlikte hammadde saçıntısı %89 azaltılmıştır.
2023-90
PROJE ADI
BOPP 5 Mat Üretimlerinde Hızın Arttırılması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Polibak
Hız Kaybı, BOPP 5 makinesindeki en büyük kayıptır. Mat üretimleri BOPP 5 makinesinde üretilen ürün miktarının %40’ını oluşturmaktadır. BOPP prosesinde kalite ve kopma problemlerinden dolayı hız kaybı artmaktadır. Bu problemler mat üretimlerindeki hedef hız olan 430’a ulaşmayı engellemektedir.
Hız kaybına sebep olan kopma ve kalite problemleri için Kalıp, CR ve MDO bölgelerinde saha incelemeleri ve gözlenen durumlar ile ilgili 5 Neden Analizi yapıldı. Daha az kirlilik yaratan muadil hammadde kullanımı, temizlik yöntemlerinde iyileştirmeler ve su damlacıklarının uzaklaştırılması ile hız kaybına sebep olan yüzey kalite problemleri ve kopmalar engellenmiş oldu.
Yapılan iyileştirmelerle Mat üretimlerinde hedef hız olan 430’a ulaşılmıştır.
2023-94
PROJE ADI
Plazma Tezgahı Markalama Operasyonunda Nvaa Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Teknomak
Plazma kesim istasyonunda video analiz yöntemi ile yapılan NVAA (Katma Değer Yaratmayan İş)
analizinde, toplam NVAA’nın %12’sini markalama operasyonunun oluşturduğu gözlemlenmiştir.
Mevcut durum analizinde markaların; büküm, delik ve hizalama konumları için kullanıldığı
gözlemlenmiştir. 124 markalı şablonun %78’ini büküm markalarının oluşturduğu tespit edilmiş,
Kaizende büküm markalarına odaklanılmıştır.
Büküm markalamasına ait NVAA, plent başına 13580 saniye hesaplanmıştır. Bu parçaların hepsi
incelenerek %44’ünden marka kaldırılmış, %56’sında markaların boyları kısaltılıp 15mm olarak
standartlaştırılmıştır. Bu değişikliklerle markalama süresi plent başına 2857 saniyeye düşürülerek
Markalama NVAA’sında %79, Plazma kesim toplam NVAA’sında %8 iyileştirme sağlanmıştır. Ayrıca,
Kaizen sonrasındaki 3 aylık takibe göre plazma tezgahının uç kullanımında %14’lük bir iyileştirme
sağlanmıştır.
2023-101
PROJE ADI
Kontrol Panosu Verimlilik İyileştirme
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Teksan
Jeneratörde kullanılan kontrol panoları hücre tipi alanlarda montaj işlemi yapılmaktaydı. Hücreler birbirinden bağımsız olarak ara stoklu çalışmaktaydı. Çalışanların çalışma ergonomisinde uygunsuz durumlar olması montaj sürecini olumsuz etkilemekteydi.
Sonraki durumda, montaj işlemleri istasyonlara bölünerek tek parça akışına geçilmiştir. Bu kapsamda yerleşim planı değişikliği yapılmıştır. Çalışanların raf ve diğer alanlardan aldıkları malzemeler hat yanında çalışanın yakınlarına konumlandırılarak yürüme ve diğer katma değersiz işlemler ortadan kaldırılmıştır. Malzemelerin istasyonlar arası ilerlemesi için kayar bant yapılarak istasyonlar arası taşıma süreci de iyileştirilmiştir. Ergonomi analizleri sonucunda uygunsuzluk noktalar belirlenerek çalışanların montaj esnasındaki uygunsuzlukları iyileştirilmiştir.
2023-111
PROJE ADI
4KM Üretim Adetlerinin Arttırılması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Maxion Jantaş
4 Kasnak&Montaj hattındaki arıza, setup, duruş kaynaklı yüksek kayıplar ve bununla birlikte artan talepler hatta hızlı iyileştirme aksiyonlarının alınmasını gerekli kılmıştır. Mevcut durum analizleri gerçekleştirildikten sonra odak grupları kurulmuştur. Hat üzerinde küçük duruş yaratan nedenler için çetele ile veri toplanmış ve uzman ekip ile değerlendirerek hızlı aksiyonlar alınmıştır. Toplamda 117 hızlı aksiyon tamamlandı. Alınan aksiyonlar ile hattın çevrim süresi 19 saniyeye düşürülmüş, vardiya başına 112 adet artış ve setup süresinde vardiya başına 24 dakika iyileşme sağlanmıştır
2023-125
PROJE ADI
Sevkiyat Sürecinde Yaşanan Zaman Kayıplarının ve İsrafların Ortadan Kaldırılması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Enko Kontrol Sistemleri
Sevkiyat sürecinin verimliliğini arttırmak amacıyla kayıplar balık kılçığı ve 5 neden analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda aşağıda belirtilen 3 problem belirlenmiştir.
• İzlenebilirlik için yapılan ürün seri no okutmalarının zaman alması
• Malzemenin paketleme prosesine uygun şekilde gelmemesi
• Program lisans kısıtı nedeniyle gereksiz yürümelerin zaman alması
Sevkiyat adedi yüksek olan 5 ürün grubunun sevkiyat sürecindeki kayıp ve israflar belirlenerek, bu ürün gruplarının sevkiyat sürecinde %33 iyileştirilme sağlanmıştır.
Satın alma, IT, Arge departmanlarının desteği ile uygulanan çözümler sayesinde şirketimizin katma değersiz iş yükü ve manuel operasyonlardaki hatalı işlem riski azaltılmıştır.
2023-136
PROJE ADI
Bakımda Dijitalizasyon
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Maxion Jantaş İNCİ
Bakımda Dijitalizasyon Projemiz arıza ve planlı bakım faaliyetlerini online olarak izleyerek operatör seviyesinde kapatma işlemlerini gerçekleştirmeyi sağlayan bir çözüm sunmaktadır.
Bu sistem, endüstriyel tesislerde etkin bakım yönetimi için bir çerçeve oluşturmuştur. Online takip özelliği sayesinde, bakım aktiviteleri gerçek zamanlı olarak izlenebilir ve gerekli müdahalelerin hızla planlanmasını sağlamıştır. Operatörler, sistem üzerinden arızaları anında tespit edip kapatma işlemlerini yönetebildikleri için iş sürekliliği arttı ve tesisin verimliliği maksimum düzeye çıkarmıştır. Bu sistem, sürdürülebilir bakım uygulamalarını destekleyerek kaynak kullanımını optimize etmeyi sağladı ve tesisin genel performansını arttırmıştır.
2023-138
PROJE ADI
Debriyaj Sisteminde Yer Alan 362.12.21 ve 400.12.51 Mesnet Laması Kesme ve Form Verme Operasyonlarının Birleştirilmesi ile Üretim Verimliliğinin Arttırılması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Dönmez Debriyaj
Çalışmadaki amacımız operasyon sürelerini iyileştirerek operasyon maliyetlerimizi azaltmak, müşteri teslim zamanlarını kısaltmak, verimsizlikleri olabildiğince azaltmak ve çalışan ergonomisini iyileştirmektir. Çalışma kapsamında ürünlerimiz içinde satış cirosu parametresinde ABC Analizi yapılmıştır. Çalışmada kesme ve form verme operasyonlarının tek kalıpta, aynı anda yapılabileceği tespit edilerek tasarım çalışması tamamlanmıştır. Öncesinde 3 kalıp ile yapılan üretim tek kalıp ile yapılacak hale getirilmiştir. Proje başında hedef 362.12.21 ve 400.12.51 Mesnet Lamalarında Kesme ve Form verme operasyon sürelerinin %50 azaltmasıydı, çalışmalar sonucu gerçekleşen iyileşme ortalama %81 olmuştur. İki operasyonun toplam süresi 12 saniyeden 2,1 saniyeye düşürülmüştür. Çalışma sonucunda işçilik ve set-up kazancı 46.773 TL’dir.
2023-151
PROJE ADI
Paletlemeye Boş Torba Gitmesinin Önlenmesi
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Kalekim
Paletleme ünitesine gelen boş torbalar, makinede hataya sebebiyet vermektedir. Hedefimiz, boş torbayı paletlemeye gelmeden önce banttan ayırmak ve boş torbanın dizim ünitesine ulaşmasını engellemektir. Konveyör bant üzerinde boş torbayı izlemek için PLC kontrol ünitesi kurulmuştur. Torbanın sistemden ayrılması için uygun noktalar belirlenerek sensörlerin montajı ve basınçlı hava sistemi tesisatı çekilmiştir. Bu sayede tespit edilen boş torbalar üflenerek banttan ayrılması sağlanmıştır. Boş torbanın basınçlı hava ile banttan atılamadığı durumlarda ise ikinci bir sensör kurularak bantın durdurulması ve operatöre uyarı gitmesi sağlanmıştır.
Projenin sonucunda üretim duruşları, makinanın zarar görmesi ihtimali ve paletleme makinasında paletin dağılmasıyla oluşan elleçleme kaynaklı ergonomik risklerin azaltılmasıdır.
2023-157
PROJE ADI
Plak Sıvama Punch Hattı İstif İyileştirmesi Kaizeni
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Mutlu Akü
Plak Sıvama bölümünde plak istifleme makinelerinde taşıma işlemini yapan lastik kayışlar hem üretim anında koparak üretim duruşlarına sebep olmakta hem de bu kopma kaynaklı iş kazalarına sebep olmakta ve üretim adetlerinde duruşlardan ötürü kayıplar yaşanmaktaydı; uzun süren kayış ekleme işlemleri ve kayış ekleme prosesinin zorluğu sebebiyle iyileştirme yapma gereksinimi doğdu. Bu gereksinime istinaden ise en çok arıza duruşlarının kayış ekleme prosesi gereği hem kayıplar yaşanmakta hem de İSG açısından problemler oluşmaktaydı. Yapılan analizler sonrasında Punch hattında istif kayışları arızalarından ve kopmalarından ötürü hat duruşları yaşanmakta; İSG açısından problemlere neden olduğu ayrıca hat duruşlarından ötürü verimsizliğe neden olduğu anlaşılmıştır.(İSG ve verimlilik konusu firmamız için stratejik önem arz ettiğinden bu problem üzerine çalışmalar sürdürülmüştür.)Duruşların sıfır olması, arızaların sıfıra yakın bir şekilde sisteme geçilmesi, kaza risklerinin en aza indirgenerek tamamen ortadan kaldırılması, üretim adetlerinin maksimum seviyede ve kalitede olması gerektiği hedefleriyle ilerlemiş olduğumuz projemizde; maliyet olarak iyileştirmeler sağlanmış, üretim hedeflenen rakamlara ulaşmış; İSG riskleri tamamen bertaraf edilmiş vaziyette yeni bir sistem oluşturularak çalışılan sistem iyileştirilmiştir.Bu iyileştirme kapsamında oluşturulan standartla birlikte yaygınlaştırmamız diğer hatlarda da sağlanmış proje sonuçlandırılmıştır.
2023-160
PROJE ADI
Helva Hattında Şeker Vurulması İle Kayıpları Azaltarak Üretimi Artırma
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Ahenk Helva
Proje ile helva hattında şeker vurulma sürelerindeki zaman kayıpları tespit edilmiştir. Bu noktada yapılan planlar doğrultusunda şeker vurma sistemi yenilenmiş ve personellere iş standart formları ile eğitimler verilmiştir. Bu şekilde hayata geçirilen yeni şeker vurma sistemi ile şeker vurma süresi kısaltılmıştır. Bu sayede adam sayısı değişmeden üretim miktarı artırılmış olup ton başına üretilen helvada personel maliyeti düşürülmüştür.
2023-164
PROJE ADI
Menteşe Hattı Operasyon Süresinin %25 Oranında İyileştirilmesi
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
OSP Demir Çelik
Kesilmiş menteşe grubundaki müşterilerden biri yıllık talep miktarını %25 arttırmıştır. Mevcut operasyon süresi ile bu artış karşılanamamaktadır. Operasyon süresi %25 iyileştirildiği zaman müşterinin istediği kaliteye ulaşılamadığı tespit edilmiştir.Menteşe kesim operasyon süresinin %25 arttırılması ve kalite problemlerinin %100 ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.Mevcut durum analizinden sonra kalite problemlerine neden olduğu tespit edilen alt kesim kalıbı, ön üst baskı pabucu, yan baskı pabucu ve testere yağlama sisteminde iyileştirmeler yapılmıştır.Yapılan iyileştirmeler ile kalite problemlerini ortadan kaldırılarak, operasyon süresi %25 oranında iyileştirilmiştir.
2023-171
PROJE ADI
Soğuk Hadde’de Yaşanan Duruşlar
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Asaş Alüminyum
Soğuk Hadde Makinesi’nde Yaşanan İşletme Duruşları İncelendiğinde %2’lik Bir Payın Bypass Filtre Şişmesi Kaynaklı Olduğu Tespit Edilmiştir. Bundan Ötürü Sorun Kaynağı İncelendiğinde Filtrenin Yapısına Odaklanıp Geçirgenliğini Arttırarak Filtrasyon Takibi Yapılmıştır. 10 Mikron Yerine Önce Kademeli Olarak 25 Mikron, Sonrasında Yine Kademeli Olarak 50 Mikron Geçirgenliğe Sahip Filtreler Kullanılmıştır. Bunun Sonucunda Hadde Yağının Kalitesine Etki Edecek Herhangi Bir Filtrasyon Sorunu Yaşanmadığı Görülmüş Ve Söz Konusu Duruşların Önüne Geçilmesi Sağlanmıştır. Kullanılan Pe Malzeme Yerine İse Daha Ekonomik Olan Pp Malzeme Filtre Kullanılması İle Ürün Değişikliğine Gidilerek Maliyetin Azaltılması Sağlanmıştır.
2023-182
PROJE ADI
Oluklu Üretim Bölümü Fire Azaltma
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Onurcan Ambalaj
Oluklu makinesinin maliyet kalemleri incelenmiş ve toplam maliyetin %92’sini kağıt oluşturmaktadır. Üretim başlamadan önce oluşan toplam sarfiyatın %1,4’ü olan bobin sıyırma firesinin azaltılması hedef olarak belirlenmiştir. Malzeme, materyal, metot ve insan faktörüne göre veriler incelenmiştir. “5 NEDEN” analizi kullanılarak kök nedenler belirlenmiştir. Kök nedenlerin şiddetleri belirlenmiş ve yatırım ihtiyacı olanlar projelendirilmiştir. Arıza, metot ve personel kaynaklı nedenler üzerindeki çalışmalarla bobin sıyırma firesi %1,15’e gerileyerek %18 iyileşme gerçekleşmiştir.
2023-189
PROJE ADI
Kurutma Makinesi Montaj Hattı Verimlilik Artış Çalışması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Vestel Beyaz Eşya
Çamaşır Kurutma Makinesi Fabrikası’nda üretim kapasitesi yıllık 810.000 adetti. 2023 yılı satış öngörülerine göre yeni siparişleri mevcut hatlar ile karşılayamıyorduk. Artan müşteri talepleri doğrultusunda yıllık 1.200.000 adet ürün üretmek gerektiği tespit edildi. Mevcut üretim hattında ısı pompalı ve kondenserli modeller arasında sürekli model dönüşü yapılıyor, verimsizlik yaşanıyordu. Model dönüşlerindeki kayıpları ortadan kaldırmak için yarı mamul hattı yapılarak ısı pompalı makinelerin üretilebileceği bir alan oluşturulmuştur ve makinelerin stoklanacağı ara stok hattı yapılmıştır. Yeni bir final hattı yapılarak darboğaz oluşturan makineler ve ekipmanlar yeni tasarımlar ile imal edilerek hatta entegre edilmiştir. Montaj hattı çevrim süresi 17 saniyeye düşürülerek kapasitede %48’lik artış sağlanmıştır.
2023-194
PROJE ADI
Deri Çanta Fabrikasında Manuel Bant Çekme İşleminin Aparatlı Makineyle Yapılması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
SF Trade
SF Trade deri çanta üretim fabrikasında, montaj hatlarında manuel ve yarı manuel işlemlerle çanta üretimi yapılıyor. Montaj hatlarında %85 verimlilik hedefimizde, montaj operasyon süresini %30 azaltmayı hedefledik. Kök neden analizi yaparak problemin nedenlerini analiz ettik. Bu doğrultuda manuel operasyonları incelediğimizde, bant çekme işleminin aparatlı makineye entegre edilmesi üzerine çalıştık. Kalite tarafında denemeler yapıp müşteri onayı aldık. Yeni çanta modellerinde öneriye uygun modeller belirleyip, yeni sezonda yayılımının yapılmasını sağladık. Çalışmalar doğrultusunda %30 operatör iş yükü kazancı sağladık ve verimliliğimizi arttırdık.
2023-220
PROJE ADI
Taşlama Üretim Adedinin Arttırılması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Dikkan
İşletmenin servis kalitesi hedefinin tutturulması için Demir Çelik Dökümhanesinden çıkan ürünlerin taşlanması operasyonu için verilen hedef 30,17 kg/(adamsaat)’tir. Mevcut durumda bu değerin 21,68 kg/(adamsaat) olduğu tespit edilmiş ve bir ekip kurularak kaizen başlatılmıştır. İlk olarak mevcut durum analiz edilmiş, üretim hızı, parça kalitesi, ergonomi, insan sağlığı açısından prosesin tam olarak anlaşılması sağlanmıştır. Sonrasında üretim adedinin düşüklüğüne neden olan etmenler kök nedene ulaşmak için analiz edilmiştir. Kök neden analizi sonucunda çıkan kök nedenler için aksiyon planı yapılmış, bu aksiyonların alınması ile üretim hızı 28,38 kg/(adam*saat)’e çıkartılarak hedef yakalanmıştır.
2023-231
PROJE ADI
Makine Üretim Süresinin İyileştirilmesi
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Mecalac İş Makineleri
Makine üretim sürecinde verimliliğinin artırılabilmesi için iş ve zaman etüdü yöntemi ile proses adımları analiz edilmiştir.Hidrolik basınçlandırma testi ve Yeniden işlem operasyonlarının darboğaz oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu operasyonların toplam üretim süresinin %18’ini oluşturduğu gözlemlenmiştir.Toplam makine üretim süresini %10 iyileştirme hedefi için çalışmalar yapılmıştır. Yapılan iyileştirmeler sonucunda Hidrolik basınçlandırma testi ve Yeniden işlem süresinde %60 iyileşme sağlanması ile birlikte ve makine üretim süresindeki iyileştirme hedefine ulaşılmıştır.Üretim süresinde yapılan bu iyileştirmeler, verimlilik artışı ile birlikte makine kalitesinde artış, yakıt tüketiminde azalma ve çevreye salınan egzoz emisyon miktarında azalma sağlamıştır.Kayıpların en fazla olduğu istasyonlarda yapılan pilot çalışmalar diğer istasyonlar için yaygınlaştırılmış ve standartlaştırılmıştır.
2023-233
PROJE ADI
Oturak Numaralarının Görünür Kılınması
PROJE KATEGORİSİ
Üretim Verimliliği / Kobetsu
FİRMA
Sandalyeci
Fabrikamızda oturağı iki parçada üretilen sandalyeler iskelet ve döşemeye gönderilecek olarak ikiye ayrılmakta olup döşeme oturağı ilgili departmana gönderilmeden önce oturaklar birbirlerine alıştırılıp numaralandırılmaktadır. Bu şekilde son aşamaya gelindiğinde oturak-iskelet eşleştirmesi yapılarak montajlanır. Koyu renk cila kullanıldığında sandalye numaralarının görünmemesi, montaj sürecinde zaman kaybına yol açmakta olup bazı durumlarda, görsel bozukluklara da yol açmaktadır. Montaj süresinin minimize edilmesi ve görsel bozukluğun önlenmesi adına konu ele alınmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda üretim ve cila süreci revize edilmiştir. Bu iyileştirme sonrası yılda ortalama işçilikten 15 saat kazanılmıştır.

Comments are closed.