Category Kobetsu Kaizen
29 Aralık 2023,
 0
2023-19
PROJE ADI
Nakış Yerleşimi Hazırlama Sürecinde İyileştirme
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Kobetsu
FİRMA
Yeşim Grup
Nakışlı modellerin üretim aşamasında bilgi eksikliği olması ve firmaya nakış boyutlarının net bilgisinin verilmemesinden kaynaklı duruşlar tespit edilmiştir.
Nakış yerleşimi kaynaklı hata oranında %50 iyileştirme hedeflenmiştir.
5N1K yöntemi ile mevcut durum analizi yapılmıştır. Balık kılçığı ve neden-neden analiziyle kök neden olarak süreç ve bilgi kontrollerinin net olmaması tespit edilmiştir.
Aksiyon olarak,desen boyutunun oranlama çalışması için tek nokta dersi hazırlanmıştır. Üretim takip kontrol listesi oluşturulmuştur. Pilot firma seçilerek eğitim verilmiştir.Dosyalar görsel olarak hazırlanmış, sisteme eklenmiştir.
Proje sonunda %81 oranında iyileşme sağlanmıştır. Sürdürülebilirlik açısından proje tamamlandıktan sonra gözlemler sonucu bu müşteri grupları için nakış yerleşimi kaynaklı hata oranında %100 iyileşme saptanmıştır.
Süreçlerle ilgili eğitimler verilmiştir.Tüm müşterilere ve firmalara yaygınlaştırılmıştır.
2023-205
PROJE ADI
Laminasyon-Kesme Katlama Firesinin Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Kobetsu
FİRMA
Sanem Plastik
Projeye konu olan problem, 2022 yılında alınan müşteri şikâyetleridir. 2022 yılında alınan tüm müşteri şikayetlerinin 53% ünü katlama kaynaklı problemler oluşturmuştur. 2022 yılı mayıs-ağustos döneminde takım çalışması yapılmış, ilk izleme periyodu eylül-aralık, ikinci izleme periyodunda ise ocak-mart ayı belirlenmiştir. Takım çalışmalarında 21 aksiyon belirlenmiş ve 18 aksiyon tamamlanmıştır. İlk dönem izleme periyodunda bu probleme ait müşteri şikâyeti gelmemiştir. Takım çalışmasının sonuçları diğer hatlarda da kullanılmış ve katlama firesinin oluşma sebebi önemli ölçüde azaltılmıştır.
2023-30
PROJE ADI
9.Hat Robotik Kaynak Sisteminde Kalite Oranının İyileştirmesi
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Kobetsu
FİRMA
Jantsa Jant
Şirketimizin stratejik planları çerçevesinde, yeni yatırımların verimlilik, ciro, karlılık artış hedefi ile bağlantısı düşünülerek seçilmiş alan ve projedir.
Robotik kaynak istasyonu operatörlerimizden ve onların yöneticilerinden oluşan ekip kurularak proje planı, hedef belirleme adımları gerçekleştirildi.Kalite ve rework raporu analiz edildi, hataların alt kırılımlarının paretosu yapıldı.
Montaj ve detaylı kaynak sistemi sürecinin akış diyagramlarına, her bir adımın girdilerine-çıktılarına çalışıldı, SIPOC analizi gerçekleştirildi.Sebep Sonuç matrisi ile önemli girdiler belirlendi.5Neden analizleri gerçekleştirilerek kök nedenler tespit edildi, aksiyonlar netleştirildi.
Aksiyonların birçoğunu kaynak istasyonu operatörlerimiz gerçekleştirdi, PPM cinsinden kalite oranının iyileşmesinde büyük katkı sağladılar.
2023-50
PROJE ADI
Uygunsuzluk Yönetim Sistemi
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Kobetsu
FİRMA
Gkn Fokker Elmo Havacılık
Sıfır hata felsefesine ulaşmak için uygunsuzluk yönetim sistemimizi iyileştirerek kalite hatalarını yakından takip edebileceğimiz araçlar ve platformlar tanımladık. Günlük kalite problemlerini yakından takip etmek için QRT (Kalite İyileştirme Ekibi) toplantıları sahada Üretim Mühendisliği-Kalite-Üretim ekipleri ile birlikte başlatıldı. Ayrıca, sadece kalite problemlerinin konuşulabileceği yeni CAB Review (Düzeltici Aksiyon Gözden Geçirme) toplantılarını haftalık olarak yapılmak üzere devreye aldık. Müşteri şikayetlerini daha iyi yönetebilmek ve tanımlanan düzeltici-önleyici aksiyonları sistematik bir şekilde takip edebilmek için haftalık olarak Escape review (Müşteri Şikayeti Gözden Geçirme) toplantılarını başlattık. Bu yapılan iyileştirmeler sonucu geçen seneye oranla artan üretim hacmimize rağman müşteri şikayeti sayısında düşüş gözlemlendi.
2023-188
PROJE ADI
Deterjan Kabı Kapak Kapanmama Kaynaklı Müşteri Şikayetinin Sıfırlanması
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Kobetsu
FİRMA
Vestel Beyaz Eşya
Deterjan kabı ile ilgili müşteri şikayetlerinin alt kırılımlarını incelediğimizde %95’inin kapak açılmaması probleminden kaynaklandığını tespit ettik. Kapağın kapanmasını etkileyen komponentleri incelemeye aldık. Yapılan incelemeler sonucunda oring ölçüsünün genişlemesi ve deterjan kabı gövde ve tank parçaları yamuk kaynatılmasından kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Oring ölçü problemi için gres yağına geçilmiş. Gövde ve tank parçalarının yamuk kaynatılması problemi için de benzer parçaların üretildiği hat ayrılmıştır. Alınan bu aksiyonlar sonucunda deterjan kabı kapak kapanmama problemi ile ilgili müşteri şikayetinin önüne geçilmiştir. Ayrıca deterjan kabı kapak kapanmama problemiyle ilgili fabrikada yaşanan rework kaybı da engellenmiştir.
2023-68
PROJE ADI
Tv- Cover Foot Plastik Parçası Montaj Deliği Kapalı Problemini Sıfırlama Kaizen
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Kobetsu
FİRMA
Vestel Elektronik
COVER FOOT plastik parçası enjeksiyon makinası ve kalıbı ile plastik hammadde kullanılarak önceden belirlenmiş parametrelerle üretilmektedir.
COVER FOOT parçasında bulunan montaj delikleri, televizyonun diğer komponentleri ile mekanik bağlantısını sağlamaktadır.
Yaşanan bu problemde plastikte montaj deliği kapalı olarak gelmektedir. Bu durum delik kapalı probleminin tespit edilemeyerek doğrudan müşteriye kadar hatalı ürünün gitmesine sebebiyet vermekte ve müşteri TV montajını sağlayamamaktadır. Firmamıza kalitesizlik maliyeti ve müşteri memnuniyetsizliği olarak geri dönmektedir.
Çözüm;
Standart iş talimatlarında değişiklik
Malzeme revizasyonu için literatür araştırması
Akış analizi ile inceleme
Ansys programı ile yapı güçlendirmesi sağlanmıştır.
Bu bilgiler ışında Kalıp Teknolojileri ve ARGE departmanı ile parça tasarımı revizasyonu sağlanmıştır.
2023-91
PROJE ADI
Metalize 5 Açık Bölge Kalite Hatasının Sıfırlanması
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Kobetsu
FİRMA
Polibak
Metalize makineleri kalitesizlik paretosuna göre açık bölge kalite hatası en büyük ikinci kalite hatasıdır. Açık bölge kalite hatalarının meydana geldiği makinelerin paretosuna bakıldığında ise Metalize 5 makinesi açık bölge hatası ile en çok karşılaşılan makinedir ve ayda ortalama 4 bobinde açık bölge kalite hatası görülmektedir. Metalize 5 makinesinde yapılan saha incelemeleri ile gözlenen durumlarla ilgili 5 Neden Analizi yapıldı. Potaların ömür takibinin yapılması, kalınlığı daha yüksek yay kullanımı, temizlik yöntemlerinde iyileştirmeler ve tüm eğitimlerin ve iyileştirmelerin yapılması için tasarlanan dojo ile açık bölgeye sebep olan problemler engellenmiş oldu.
Yapılan iyileştirmelerle açık bölge kalite hataları sıfırlanmıştır.
2023-199
PROJE ADI
Tedarikçi Değerlendirme Sistemini Kurarak, Tedarik Kalitesini İyileştirme
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Kobetsu
FİRMA
Dirinler Makina
Aynı tedarikçiden elde edilen ürünlerde tekrar eden hatalar mevcuttu. Tekrar eden hataların tespit edilemediği ve aksiyon alınamadığı tespit edildi. Bu sebeple tedarikçiler değerlendirilemiyor ve tedarikçilerin performansa göre sınıflandırılması yapılamıyordu. ERP sistemi üzerinden Tedarikçi Değerlendirme Kriterleri hazırlandı. Çıkarılan verilerle Tedarikçi Değerlendirme Sistemi kuruldu ve süreç geliştirmeleri yapıldı. Yapılan Kaizen Projesi sayesinde tedarikçi kalitesi iyileştirildi ve tedarikçiler performanslarına göre seçilerek gelen ürünlerdeki tekrarlayan hata oranlarında somut olarak bir iyileştirme sağlandı. Yapılan iyileştirme sayesinde tedarikçi kaynaklı termin gecikmelerinin önüne geçildi ve önceden tedbir alınabilmesi için alan yaratıldı. Alınan aksiyonlar sisteme tanımlanarak personele bağlı değerlendirmeden çıkarıldı. Sistemden otomatik alınan verilerle değerlendirme yapılmaya başlandı.
2023-186
PROJE ADI
305 Makinesindeki Kalite Problemleri
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Kobetsu
FİRMA
Onurcan Ambalaj
305 makinesinde üretilen ürünlerde yapışma problemi kaynaklı müşteri şikayetlerinin artması üzerine inceleme yapılmıştır. İnceleme sonucunda katlama (köprü), tutkal, slot üniteleri kaynaklı problemler tespit edilmiştir. Üniteler bir bütün olarak çalışmaktadır. Bu sebep ile kök neden incelemesi tamamında yapılmıştır. Analiz sonucunda kök neden slot bıçaklarının eskimiş olması ve köprü kayışının eski ve ayarsız olması olarak belirlenmiştir. Acil önlem olarak bıçaklar ve kayışlar değiştirilmiştir. Kalıcı çözüm olarak kullanım ömürleri hesaplanarak periyodik değişim bakım planlarına eklenmiştir. Bu sayede yapışma hatası kaynaklı müşteri şikayetlerinde %80 iyileştirilme sağlamıştır.

Comments are closed.