Category Kobetsu Kaizen
29 Aralık 2023,
 0
2023-32
PROJE ADI
Makas Bölümü – Çalışan Davranışsal Risklerinin Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Kobetsu
FİRMA
Jantsa Jant
Proje çalıştayları sonucunda makas bölümünde kaza oranın yüksek olduğu tespit edildikten sonra 6 Sigma Beyaz Kuşak projesi başlatılmıştır. Büyük çoğunluğu makas bölümü yöneticilerinden ve operatörlerinden oluşan proje ekibi oluşturulmuştur.
Makas bölümünde çalışan tüm personeller projenin müşterisi olarak kabul edilip projeden beklentileri, önerileri, endişeleri dinlenip müşterinin sesi çalışması tamamlanmıştır. İş kazası nedenleri, türleri analiz edilip odak noktalar ve balık kılçığı tekniği ile kök sebepler çıkarılmıştır.
Finne – Kinney Risk Analizi tekniği kullanılarak tüm proseslerin tekrar detaylı analizleri gerçekleştirilip aksiyonlar belirlenmiştir.
Aksiyonlar tamamlanarak risk puanında %42 azalma gerçekleşmiş ve standartlaştırma, yaygınlaştırma faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
2023-59
PROJE ADI
Banyo Aparat Ağırlığının Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Kobetsu
FİRMA
Saueressıg
Saueressig Packaging olarak değerlerimiz arasında da yer alan «İNSANA DEĞER» ile çıktığımız yolda doğru ortamı ve ihtiyacı olan kaynağı sağlayarak birbirimize değer katmayı hedefliyoruz.
Bu ana fikirden hareketle Almanya fabrikamızdan gelen otomatik galvano (bakır kaplama) hattının, kurulumdan önce yaptığımız risk analizlerinde aparatlama kısmında ergonomik olarak risk görülmüş ve doğru çalışma ortamını yaratmak için bu kapsamda çalışmalara başlanmıştır.
Almanya fabrikadan gelecek olan otomatik hat aparatlamasının ergonomik açıdan risk puanını %50 azaltmak hedefiyle projeye başlanmıştır.
2023-158
PROJE ADI
Endüstriyel Kutulama Proses İyileştirmesi
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Kobetsu
FİRMA
Mutlu Akü
Fabrikamızın stratejik önem arz eden konularından olan; iş kazası ve meslek hastalığı risklerini proaktif bakış açısıyla en aza indirerek hem çalışanlar hem de çevre için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlama hedefi doğrultusunda Endüstriyel Bölümde İSG analiz çalışmaları yapıldı. REBA yöntemi ile proses ergonomik risk değerlendirilmesi yapıldığında REBA skoru 13 ile çok yüksek riskli ve hemen önlem alınması gerekli olduğu belirlendi. Kutulama prosesinde operatörlerin yaşadığı ergonomi ve İSG risklerini ortadan kaldırarak güvenli bir proses oluşturmayı hedef olarak belirledik.Prosesi incelediğimizde; Zarflama yapılan kaynatılacak elemanlar palet üzerinde prosese getiriliyor, kaynak makinasında griftleri kaynatılıyor, kutuya elemanların problemsiz olarak yönlendirilmesi amacıyla yağlı kağıt sarma, tamamlanan aküler bir palet üzerine dizilerek üretim hattına besleniyor, operatör aparat ile eleman üzerine baskı uygulayarak kutu içerisine elemanların girmesini sağlıyor, eleman gurubunu kutuya aparat yardımı ile kılavuzlatılıyor. Tüm bunlar incelendiğinde hem ergonomik olarak hem de İSG açısından büyük risklerin bertaraf edilmesi gerektiği ve tasarımsal iyileştirmelerle kazanç elde edilebileceği gözlemlenmektedir.Yapılan kök neden analizleriyle ve 5N1K analizleriyle ihtiyaçlarımız mevcut durumda neler ve bunlara istinaden ne aksiyonlar alınması gerektiğiyle alakalı planlarımızı oluşturup harekete geçtik.Yapılan tüm tasarımların hayata geçirilip yeni dizayn edilen sistemle kutulama prosesimiz artık 2 personel yerine tek personelle ve otomatik olarak gerçekleştirilmekte olup ergonomik olarak riskler bertaraf edilmiştir. Kutulama süresi en aza indirgenerek sistem üzerinden çevrim süresinde kazanç elde edilmiştir. Oluşturulan bu standartla tüm kalıp tiplerimizde yaygınlaştırma sağlanarak ilerleme sağlanmıştır.
2023-187
PROJE ADI
Hareketli Aksamlarda Sıkışma Kaynaklı İş Kazalarının Önlenmesi
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Kobetsu
FİRMA
Onurcan Ambalaj
Şirketimizde “0” iş kazası hedefi ile iş kazaları incelenerek pareto analizi oluşturulmuştur. Öncelikli olarak ele almamız gereken iş kazaları kategorisi, hareketli aksamlarda sıkışma olarak belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda kök nedenlerin standart iş talimatları ve otonom bakım faaliyetlerindeki eksiklerden olduğu belirlenmiştir. Çalışan personellere verilen eğitimler ile iş akışının standartları oluşturulmuş ve otonom bakım faaliyetlerine başlanmıştır. Bu sayede hareketli aksamlarda sıkışma kaynaklı iş kazalarında %80 iyileşme gerçekleşmiştir.

Comments are closed.