Category Kobetsu Kaizen
29 Aralık 2023,
 0
2023-021
PROJE ADI
Makine Arıza Modülü
PROJE KATEGORİSİ
Bilişim / Kobetsu
FİRMA
Yeşim Grup
Takım liderlerinin vermiş olduğu makine arıza süreleri, setuplar ve kayıplar manuel olarak hesaplanmaktaydı. Makine bakım personelinin arızaya müdahele süresi ve arıza çözme süresinin analizi yapılamamaktaydı.Hedef 2 fazdan oluşmaktadır.1.Faz hedefi geçmiş arıza sürelerine anlık ulaşımı %80 iyileştirmektir. 1.Fazın tamamlanarak makine arıza,atama,müdahale ve işlem süresi raporlanmaya başlanmıştır. Arıza başına atama süresinde %45,arıza başına müdahale süresinde %24’lük iyileştirme hedeflenmiştir.
5N1K ve spagetti diyagramıyla mevcut durum analizi yapılmıştır. Balık kılçığı yöntemiyle kök neden, arıza takip kaydının standart ve sistemsel olmaması olarak belirlenmiştir.
Bilgi işlem departmanı ile birlikte MES sistemi oluşturularak geçmiş arıza sürelerine anlık ulaşımda %83 , arıza başına atama süresinde %47,arıza başına müdahale süresinde %29 iyileştirme sağlanmıştır.Tek nokta dersleri oluşturularak,ilgili birimlere eğitimler verilmiştir ve yaygınlaştırma planı oluşturulmuştur.
2023-212
PROJE ADI
Dijital Dönüşümde Simülasyon Modelinin Oluşturulması Ve Kapasitenin Artması
PROJE KATEGORİSİ
Bilişim / Kobetsu
FİRMA
Belenco
Teknolojik gelişmeleri takip ederek, dijital dönüşüm ve yeniliklerden yararlanmak kurumsal ana hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Üretim alanlarının bilgisayar ortamında modellenerek simülasyon programına aktarılması çalışması bu kapsamda başlatılmıştır. Modellenecek hattımızın seçimi önceliklendirme matrisi kullanarak belirlenmiş olup, proje ekibi bu süreçte hem üretim hattının modelini bilgisayar ortamına aktaracak hem de hat üretim kapasitesini arttıracak çalışmayı başlatmıştır. Bilgisayar ortamında kurulan simülasyon modelinin doğruluğu 1sample t test ile kanıtlanmıştır. Hat kapasitesini arttırabilmek için proje ekibi ile 5 neden analizi çalışması sonucunda 3 aksiyon belirlenmiştir. Darboğaz ekipman yönetimi kapsamında 3 aksiyonun aynı anda gerçekleştirilmesinin hat üzerindeki etkisi simülasyon modelinde çalıştırılarak sonuçları görülmüştür. Simülasyon sonuçlarından %3,8 iyileşme görülmesi üzerine aksiyonlar hayata geçirilmiş olup beklenen iyileşme oranı yakalanmıştır.

Comments are closed.