29 Aralık 2023,
 0
2023-02
PROJE ADI
OFİSLERDE DOĞAL IŞIK KULLANIMI İLE ENERJİ TÜKETİMİNİN VE KARBON AYAK İZİNİN AZALTILMASI
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Form Endüstri Tesisleri
Önceki durumda ofisler led armatürler ile aydınlanıyordu. Bu durum enerji tüketiminin ve dolayısıyla karbon ayak izinin artmasına sebep oluyordu.
Güncel durumda Sunvia doğal aydınlatma tüpleri ile doğal ışıktan faydalanarak elektrik sarfiyatının önüne geçildi. Aynı zamanda karbon ayak izi salımı azaltıldı.
İyileştirme sonrası yıllık 828,61 kw enerji tasarrufu sağlandı. Bununla bağlantılı olarak yıllık 0,4 tCo2 eşd. Karbon salımı azaltıldı.
2023-11
PROJE ADI
Yağ Hatlarında Donma Sebebiyle Meydana Gelen Duruşlar
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri
Balık yağları Balık Yemi hammaddesi için kullanılan önemli bir hammadde kaynağıdır. Balık yağı hammaddesi tanklarda depolanmakta üretim hatlarına beslenmektedir. Ancak ekstrem kış şartlarında ve hafta başlangıçlarında üretimi besleyen hatlarda donma/buzlanma meydana gelmektedir. İlgili buzlanmanın/donmaların çözülmesi için beklenmekte olup bu da üretim duruşlarına ve yemin üretilememesine neden olmaktadır. Bu kapsamda tanklara ısıtıcı aparat yapılması öngörülmüş, ithal gelen balık yağlarındaki ısıtıcı aparatlar kullanılarak yağ tankları ve hatlarına takılmıştır. Yeniden bir aparat alımı yapılmamıştır. Yağ tanklarında ısıtma sonrası 2023 yılında Şubat-Mart aylarında geçen yıla oranla herhangi bir üretim duruşu yaşanmamıştır, bu sayede enerji kayıpları engellenmiş ve maddi kazanç sağlanmıştır.
2023-14
PROJE ADI
Organik Kaplamada (Boyada) Çözgen İle Silme (Mek “Metil-Etil-Keton” Rubbing) Testinde Kullanılan Pamuğun Alternatifinin Çalışılması
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Kansai Altan Boya San Tic AŞ
Organik Kaplamanın (yaş boya) yüzey uygulama işlemleri sonrasına kalite kontrol aşamasında istenilen testlerinden biri de, çözgen (tiner) ile silme (MEK RUBBING) testidir. Bu test ile, boyalı galvaniz yada alüminyum yüzeyde; kabarma, açılma, yumuşama durumu kontrol edilerek, boyanın kürlenmesinin (yüzeyde etkin bir kaplama tabakası oluşturmasının) uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Çözgen ile silme testi; boyanıp fırınlanmış yüzeyinin (galvaniz /alüminyum), özel bir pamuğun çözgen ile ıslatılması ile yapılır. Testte kullanılan pamuk; %100 saf ve sürtünme dayanımı yüksek pamuk olmalıdır. Test cihazı üreticisi tarafından önerilen pamuk, ithal marka olup yurt dışından temin edilmekte ve tedarik süresi uzun zaman (9 hafta) almaktadır. Yanısıra maliyeti yüksektir.
İyileştirme çalışmaları kapsamında, ithal pamuk yerine %100 yerli alternatif pamuk ile çalışmalar yapıldı. Karşılaştırılmalarda performansların aynı görülmesi ile, AR-GE Laboratuvarına tüm sonuçlar sunulmuş ve onay alınarak test yönteminin revize edilmesi sağlanmış, temin süresi kısa, uygun maliyetli, yerli marka pamuk kullanılmaya başlanmıştır.
2023-24
PROJE ADI
CNC’lerin Hafta Sonu Açık kalması ile Enerji Kaybını Önleme
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Cevher Jant
Cumartesi vardiya sonu ile birlikte CNC tezgahları açık kalmaktaydı. Bu sebep ile tezgahta sürücü fanları, hidrolik motor, konveyör motoru, aydınlatmalar, elektronik aksamlar, klima ve spindle motoru hariç diğer elektrikli ekipmanlar çalışır şekilde kalmaktaydı. Böylece pazartesi 00-08 vardiyası başlayana kadar 24 saatlik süre boyunca bu ekipmanlar lüzümsuz yere enerji tüketmekteydi. İyileştirme il birliktetezgaha herhangi bir komut verilmediyse bir saat sonra düzenlenen kumanda devresi (birim maliyeti 62€) ile CNC OFF’a geçecek şekilde ayar yapıldı. Böylece tezgahın kapanması sağlanarak enerji tasarrufu sağlanmış oldu. Bunun dışında tezgahın kapanması ile birlikte tezgahın üzerinde tespiti yapılmamış hava-yağ kaçaklarının ve parça yaşlanmarının önüne geçilmiştir. Böylece ekstra hesaplanamayan maliyetlerde engellenmiştir.
2023-29
PROJE ADI
Boyahane-1’de Enerji Ve Çevre Kayıplarının Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Jantsa Jant
Boyahane-1’de yüzey işlem prosesindeki fosfat banyosunda banyo seviyesi düşüyor ve banyonun kimyasal değerlerinde değişmeler oluyordu. Seviye stabil kalmadığı için banyolara ilave durumu ve banyolarda taşar söz konusuydu.
UF modül sistemi de otomatik modda çalışırken anlık arıza sinyali geldiğinde sistemi kapatıyor ve jantlar yıkanmadan geçiyordu. Yıkanmayan jantlar kabarma problemi nedeniyle tadilata ayrılıyordu.Planlı duruşlarımızda bu tür problemler gerçekleştiğinde kataforez banyosu taşıyor modülleri kapalı durduğu için kuruma nedeniyle ömrü kısalıyordu.
Taze UF tankına sensörler, fosfat banyosuna iki adet şamandıra entegre edilerek enerji, taşar kayıpları, çağrı müdahale süreleri ve ekipman israflarımızı azalttık..
2023-49
PROJE ADI
Chiller Soğutma Performans Kaybini Önleme
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Gkn Fokker Elmo Havacılık
Chillerların işleyiş prensibinde, gelen 12 derecelik sıcak su, 7 dereceye kadar soğutulmaktadır. Fabrikamızdaki soğutma ihtiyacı 700 kW’dir ve bu ihtiyacı karşılamak için iki adet chiller (350 kW + 350 kW) kullanılmaktadır. Soğutma işlemi sonrasında, kollektöre ulaşan su, her iki chillerden gelen 7 derecelik suyu içermektedir. Mevcut ısı yüküne göre, tek bir chiller kullanılsa bile enerji bağlantısı nedeniyle, Chiller 1’den alınan enerji bağlantısı, Chiller 2’deki sirkülasyon pompasını çalıştırmaktadır. Bu durum, Chiller 2’nin soğutma işlemi yapmasa bile çalıştığından dolayı, kollektörde soğutulmamış su ile soğutulmuş suyun karışmasına neden olmaktadır. Bu da 12 derecedeki sıcak su 7 derecedeki su ile karışıp soğutma performansını etkilemektedir. Enerji bağlantıları ayrılıp her bir chillerin ayrı çalışması sağlanmıştır.
2023-58
PROJE ADI
Ghs Hattında Bulunan Toplama Havuzunun Taşmasını Tamamen Engelleyerek Çevre Kirliliğini Önleme
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Saueressıg
Yeni kurulan GHS hattımızda toplama havuzu bulunmaktadır. Toplama havuzunun içerisinde asidik su bulunmaktadır. Toplama havuzunda bulunan motorun 4 ay içerisinde yanma problemi ve 2 kez asidik suyun taşma problemi yaşanmıştır. Toplama havuzunu taşması sonunca hattın zemini zarar görmüştür. Zemin dışında toplama havuzu kanala yakın olduğu için kanala yabancı madde kaçma riski bulunmaktadır. Çevreyi kirletme riskinden dolayı kaizen çalışması başlatılmıştır.
2023-69
PROJE ADI
Mahal Isıtması İçin Kalıp Soğutma Suyu Kullanımı
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Vestel Elektronik
Vestel Elektronik Strafor Fabrikası’ndaki 70 derecelik kalıp soğutma suyu Sub-Assembly Fabrika ’sının mahal ısıtması için kullanılması amaçlanmıştır. Bunun için iki tesis arasında bulunan kullanım dışı konveyör köprüsü kullanılarak sıcak su hattı çekilmiştir. Sub-Assembly Fabrikası’nın üretim sahasına 15 adet aparey ısıtıcı sistem ve su tesisatı kurulmuştur. Sistemin asli vazifesi, üretim sahasını ısıtmak ve kalıp suyunu en an 10 derece soğutmaktır. Apareylerden geçen sıcak su, hem mahallin ısıtılmasını sağlarken, hem de saatte 7,5 kW elektrik enerjisi tüketen 1. Kademe soğutma kulesinin ve saatte 100 kW elektrik enerjisi harcayan elektrikli radyanların kullanılmamasını sağlamaktır. Böylece elektrik enerjisinden tasarruf sağlanmış hem de personel erin çalışma konforu arttırılmıştır.
2023-76
PROJE ADI
Kenar Bantlama Makineleri Tutkal Kazanlarında Yağ Kullanımını Kaldırma
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Yataş A.Ş. Ankara Modüler Fabrikası
İşletmemizde kullanılan kenar bantlama makinelerinde, kenar bandının suntaya yapıştırılabilmesi için sıcak tutkal uygulanmaktadır. Bu tutkal, özel bir tutkal kazanı vasıtasıyla işlem görecek yüzeylere uygulanmaktadır. Tutkal kazanı, yüksek sıcaklıklarda (~200 derece) çalışmakta olup, döner bir mekanizma üzerinde çalıştığından dolayı ısıya dayanıklı yağ ile düzenli olarak yağlanmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu yağ, periyodik olarak bir pompa yardımı ile gerçekleştirilmekte ayrıca merkezi yağlama sistemi ile birlikte de kazana yağ basılmaktadır. Ancak bu uygulama, işçilik kayıplarına, atık yağın çevresel kirliliğe sebep olmasına ve maliyet artışına yol açmaktadır.
Bahsi geçen kayıpları ortadan kaldırabilmek için tutkal kazanlarının döner mekanizmalarında ısıya dayanıklı ve yağlama ihtiyacı olmayan rulmanlar kullanılmaya başlandı. Bu sayede hem işçilik kayıplarının hem de sürekli olan yağ maliyetinin önüne geçilmiş oldu.
2023-81
PROJE ADI
Looper (Rulo Sarım) Makinesinde Bantın Kesilmesini Engellemek
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Yataş A.Ş. Kayseri Sünger Fabrikası
Rulo sünger kesim makinesindeki kesim bıçağı, hamilden çıktığında makine çalışmaya devam etmekte ve operatör farkına varmazsa makinenin konveyör bandını kesmektedir. Konveyör bant kesildiğinde uzun duruşlar ve bant maliyeti ortaya çıkmaktadır. Bıçak hamiline, bıçağı algılayan sensör takılarak; bıçak hamilden çıktığında makinenin otomatik şekilde acil duruşa geçmesi sağlandı. Sistem operatörden bağımsız hale getirilerek bant kesilmelerinden kaynaklı uzun makine duruşlarının önüne geçildi, MTBF süresinde iyileşme ve yedek parça maliyetinde azalma sağlanmış oldu.
2023-86
PROJE ADI
Elektroteks Kapitone Makinesi Çağanoz Mili Kayma Probleminin Önlenmesi
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Yataş A.Ş. Kayseri Döşeme Fabrikası
Kapitone makinelerimizde dikiş kafası alt grubunda servo motor ile çağanoz grubunun bağlantısı kaplin ile sağlanmaktaydı. Çağanoz grubundan gelerek kapline bağlanan mil taşlanmış olduğu için kaplin ne kadar sıkılsa da sistemin çalışması esnasında meydana gelen yüksek tork nedeniyle kaymalar yaşanmaktaydı. Mildeki kayma nedeniyle çağanoz ayarı bozulduğu için makineden dikiş alınamıyor ve uzun duruşlar oluşuyordu. Çağanoz grubundan kapline bağlantı sağlayan milin kaplin tarafına, tornada simetrik çapraz çizgiler oluşturularak tutunma gücü artırıldı ve kaplinden kayma problemi ortadan kaldırıldı. Bu sayede ani duruşlar önlenerek OEE’de artış sağlanmış oldu.
2023-105
PROJE ADI
Sala Pompası Bölgesi Aydınlatmasının İyileştirilmesi
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Eti Bakır
Mevcut durumda sala pompası bölgesinde düşük verimli sodyum buharlı aydınlatmalar kullanılmaktaydı. Bu durum daha az işi daha fazla güç ile yaparak elektrik maliyetini artırmak gibi sorunların yaşanmasına sebep olmaktaydı. Önce-sonra Kaizen projesiyle aydınlatmalar yüksek verimli led aydınlatma ile değiştirilip daha az güç harcayarak enerji tasarrufu yapılmıştır.
2023-112
PROJE ADI
Durulama Kazanlarında Su Tüketimini Azaltmak
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Maxion Jantaş
Boya prosesinde kullanılan suyun pH değerlerinin 7,5-9,5 arasında ve iletkenliğin 200 altında olması gerekmektedir. Suyun istenen değer aralığında olmaması boya yapışması kaynaklı kalite hatalarına sebep olmaktadır. Değerlerin değişme riskine karşı her vardiyada operatör kazana su takviyesi yapmak zorunda kalmakta ve bu durum da su tüketiminin artmasına yol açmaktaydı. Kurulan yeni sistem ile pH ve iletkenlik değerlerinin takibi ve değerlerin istenilen aralıkta kalmasını sağlayacak
şekilde otomatik su takviyesi yapılması sağlandı. Yapılan bu iyileştirme ile jant başına su tüketimi %47,3 azalmıştır.
2023-131
PROJE ADI
Punch İşlem Süresinin Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Canozan Pano
Punch prosesinde basım yapılırken tek kalıpla altıgen boşaltma yapılmaktadır. Tek kalıpla yapılan bu boşaltmalar, punch süresinin uzun sürmesine, daha fazla enerji kaybına ve prosesler arası duraksamalara neden olmaktadır. Sık sık takım taşlama ihtiyacı plansız duruşlara neden olmaktadır. Tek takım kullanılması takımda yorulmalar yaratmakta ve takım ömrü daha kısa sürede tükenmektedir.
6’lı kalıp yatırımı yapılarak tek seferde 1 boşaltma yerine 6 boşaltma yapılarak punch süresi kısalmıştır.
Punch süresinin kısalmasıyla prosesler arası beklemeden kaynaklı plansız duraksamalar azalmıştır. Tek kalıpla basım yapılmadığından dolayı takım taşlama süresi azalmıştır.
Bir kapakta çoklu basım ile işlem süresi 25 dakikadan 5 dakikaya düşmüştür. İşlem süresinde %80 kazanç sağlanmıştır.
2023-135
PROJE ADI
Basınçlı Hava İsrafı
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Chef Seasons Gıda
Hat üstünde ambalajlara etiketlerin ve/veya kodlamanın sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için ambalaj yüzeyinin temiz olması gerekmektedir. Ürün dolumu sırasında etrafa saçılan toz ve/veya su damlacıklarını ambalaj üzerinden uzaklaştırmak ve etiket yapıştırma işlemini sorunsuz gerçekleştirebilmemiz için ambalajlara basınçlı hava tutularak temizlenmektedir
Üretim devam ederken basınçlı hava sürekli açık kalmaktadır.
Ambalaj temizliği için kullanılan basınçlı hava sarfiyatını önlemek için temizlik yapılan noktaya sensör ve selenoid valf bağlanarak hava akışının yalnızca ambalaj geçtiğinde çalışması sonrasında otomatik olarak kapanması sağlanmıştır. Böylelikle hem üretim esnasında basınçlı havanın sürekli açık kalması önlenmiş hem de molalarda ve üretim sonunda havanın açık kalma riski ortadan kaldırılmıştır
2023-141
PROJE ADI
Firma İçinde Zamanlayıcı Kullanarak Enerji Verimliliği Çalışmaları
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Dönmez Debriyaj
Proje firmamızın çevre ve sürdürülebilirlik hedeflerinden biri olan enerji tüketimini azaltma ve standartlaştırma konusuyla doğrudan ilgilidir. Bakım ekibimiz tarafından yapılan incelemelerde sürekli açık olan ısıtıcılar ve aydınlatmalar hakkında çalışma başlatılması gerekliliği tespit edilmiştir. Timer adaptasyonu ile gündüz saatlerinde ışıkların %75’i kapanmaktadır. Gündüz saatlerindeki hava sıcaklığının değişiminden faydalanmak amacıyla radyant sistemler zamanlayıcı ile programlanmıştır, Yıllık doğalgaz kullanımı %8 azaltılmıştır. Hareket sensörü uygulamasıyla kapıların kapalı kalması sağlanmış ve tezgâhtan alınan ölçümlerde gece sıcaklığın ortalama 2⁰C yükseldiği termometre ile ölçülmüştür. Bu çalışma da doğalgaz giderlerini iyileştirmiştir. Bütün işlemler ve programlar Bakım bölümü tarafından yapılmıştır. Proje sonucunda elektrik ve doğalgaz kazançları yıllık 289.839 TL’dir.
2023-165
PROJE ADI
Tufal Havuzlarında Elektrik Tüketiminin Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Osp Demir Çelik
Tufal havuzu pompa dairesinde proses için gerekli olan soğutma suyu sisteminde 3 adet pompa kullanılmaktaydı. Bu pompalar IE2 verimlilik sınıfına sahip motorla ve hız kontrol desteksiz çalışmaktaydı. Tufal yıkama pompa grubunda 62,5 amper akım çekmekte, soğutmada ise 50 hertz çalışmada 30 amper akım çekmekteydi.
Tufal havuzlarındaki elektrik tüketiminin azaltılması için sisteme hız kontrol eklenmiştir.
Hız kontrol eklendikten sonra yapılan ölçümlerde tufal yıkama pompa grubunda 39,5 amper akım çektiği, soğutma pompa grubunda ise istenilen minimum debi 20 hertzle karşılanmış olup, soğutma pompa grubunda 4,5 amper çektiği ölçülmüştür. Yıllık 45.000 kw/yıl kazanç sağlanmıştır.
2023-177
PROJE ADI
Sebzelerin Haşlanmasında Tüketilen Su Miktarının Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Esbaş
Sebzelerin ön işlemi kazanda haşlanması sırasında yüksek oranda su tüketimine neden olmaktadır. Hem haşlama hem de haşlama sonunda, soğutma; su ile yapılmaktadır. Bununla birlikte kazandan gastronom küvetlere aktarım yapılarak tekrarlı hareket ve aktarım işçilikleri de söz konusudur. Patatesin haşlaması kazan yerine fırında yapılmaya başlanmıştır. 1 kazan patatesi haşlamak için 180 litre su kullanılırken Rasyonel fırınların buhar modunda yapıldığında ortalama 5 litreye yakın su tüketimine düşmüştür. 1 kazan patatesi 1 fırında buhar modunda haşlanabilmektedir. Böylece yılda patates salatası üretiminde kullanılan su tüketimi 420 litreye kadar düşmüştür. Kaizen sonrası durumda 14700 litre su tüketim kazancımız olmuştur.
2023-184
PROJE ADI
Elektrik İsrafı
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Onurcan Ambalaj
Üretim esnasında çıkan hurdalar bant konveyör yardımı ile taşınmaktadır. Bu bant mesai başlangıcında açılır ve çalışma süresi boyunca hareket eder. Üretim duruşlarında bantında durması için makine ile bağımlı çalışır hale getirilerek yıllık ortalama 2000kw/saat kazanç elde edilmiştir.
2023-190
PROJE ADI
Montaj Hattı Asansörlerinde Enerji Sarfiyatının Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Vestel Beyaz Eşya
Fabrikalardaki enerji kayıplarının optimize edilmesi için enerji tasarruf çalışmalarının araştırılarak iyileştirme yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda yürütülen çalışmalardan biri Çamaşır Makinesi Fabrikası montaj hatlarında makinelerinin taşınmasında kullanılan iniş ve çıkış asansörlerinde yapılan iyileştirmedir. Mevcut asansörlerin ortalama saatlik çektiği akım 3,5 A, yıllık enerji tüketimi 11.151,967 kWh tır. Mevcut sistemde kullanılan ekipmanların enerji verimliliği düşüktü. Ön görülen üretim adedi artışında mevcut durumdaki asansörler darboğaz oluşturacaktı. Yapılan mekaniksel hesaplamalar ile aynı motor tahrik grubunun daha fazla yükü taşıyabileceği bir sistem geliştirildi. Asansörler üçlü asansörler ile değiştirildi. Senelik enerji tüketiminde %62 enerji tasarrufu sağlanmıştır. Ayrıca çevrim süresinde de iyileşme sağlanmıştır.
2023-208
PROJE ADI
Parlatma Hattı Toz Emiş Sistemi Enerji Tüketiminin Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Belenco
Kurumsal hedeflerimizden biri olan ‘Enerji sarfiyatını yıl sonuna kadar m2 bazında 24,4 kwh ten 23,4 kwh’e düşürmek’ hedefine hizmet edebilmek için enerji etüdü raporu hazırlanmış ve bu rapor doğrultusunda çalışmalar başlamıştır.
Yüksek güçlü motorlarla mekanik verimliliğin arttığı görülmüş ve yüksek güçlü motorlarda frekans optimizasyonunu yapılmaya başlanmıştır. Sürekli çalışan parlatma hattı toz emiş sistemi tüketimlerine odaklanılmıştır.
Motor frekansları 50 Hz de iken Fluke 1732 enerji data logger cihazından çekilen verilere göre Kampüs1 parlatma hattı toz emiş sistemi günlük ortalama enerji tüketimi 1626 kw’dir. Motor frekansları 40 Hz düşürüldüğünde enerji tüketimi 1117 kw ya azalmıştır.
Yıllık getiri yaklaşık 600 000 tldir. yılda 111 ton C02 salınımı engellenmiştir. 2 kampüs toplam iyileşme ile 4 kişilik bir ailenin 4,9 yıllık enerji tüketimini karşılamaktadır.
2023-224
PROJE ADI
İpliği Boyalı Havlularda Padbatch Yıkamadan Biancalani’ye Geçiş
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Ozanteks Tekstil
İpliği boyalı havluları dokumadan sonraki üretim aşamaları aşağıdaki gibidir. Bu üretim adımlarının süreç maliyeti 0,25 €/kg ve su kullanımı 1 kg ürün için 6,7 kg’dır.PadBach Yıkama, boyarmadde ve/veya kimyasal maddelerle emdirilmiş kumaşın bir doka sarıldıktan sonra üzerinin örtülüp oda sıcaklığında döndürülerek beklemeye bırakılmasıdır.
Ürün aktarma
Kurutma, boyama sonrası kumaşın yüksek sıcaklıkta buhar ve mekanik kuvvet ile kurutulma işlemidir.Biancalani makinesi önüne kabin yapıldı. Kabindeki yıkama sonrasında ürün direkt olarak biancalani makinesinde kurutmaya girmektedir.Süreç maliyeti 0,25 Euro/kg’dan 0,15 Euro7kg’a düşürülmüştür. Süreçte bir kg ürün için kullanılan su ise 6,7 kg’dan 1 kg’a düşürülmüştür.
2023-242
PROJE ADI
Enerji
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Tuborg
Isıtma için fabrikamızda kızgın Su sistemi kullanıyoruz. Kızgın su hatlarımız tüm fabrikayı dolaşmaktadır. Bu nedenle birçok noktada bağlantı ekipmanları mevcuttur. Sızdırmazlık olarak grafitli, telli yüksek ısı ve basınca dayanıklı conta kullanılmaktaydı. Mevcut şartlarımız gereği bu contalar sık sık genleşmeye maruz kalıyorlardı. Bu nedenlerle contalarda oluşan deformasyon nedeniyle kaçaklar meydana geliyordu. Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda, hatlarımıza daha uygun olabileceğini düşündüğümüz çelik bilezikli kızgın su contasını denemeye karar verdik. Yaptığımız deneme uygulamalarda kaçak oluşma süresinin uzadığı tespit edilmiş ve bu başarılı çalışma sonucunda diğer tüm noktalara yaygınlaştırma yapılmıştır.
2023-250
PROJE ADI
Tuz Sarfiyatı
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Döhler İzmir Gıda
Kireç, kullanılan sularda verimsizlik yaratacağı ve ekipmanlara zarar vereceği gerekçesi ile istenmeyen bir durumdur. Bu durumu önlemek amacıyla suya filtrasyon işlemi uygulanmaktadır. Su filtrasyonunu kuran firmanın metreküp başına kullanılmasını önerdiği tuz miktarı, standardın üst limitine yakındır.
-Eski standartta 220 M3 su için 500 KG tuz kullanılıyordu
-3 günde 1 yıkama
-Yılda 149.760 TL yıkama maliyeti
2023-254
PROJE ADI
Fırçalamanın Gereksiz Yere Çalışmasını Yok Etmek
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Maxion Jantaş İnci
Kaynak işlemi sonrasında kaynak yüzeyindeki yanmayı temizlemek için fırçalama işlemi yapılmaktadır. Bir önceki operasyondan jant gelmediği zamanlarda da fırçalama çalışmaya devam etmekteydi. Yaşanan enerji kaybının önüne geçmek için fırçalamanın yükleme robotundan aldığı sinyalle çalışması ve yaklaşık 45 saniye yükleme sinyali alamaması durumunda durması sağlanmıştır. Yapılan bu iyileştirme ile yıllık 7 bin € kazanç sağlanmıştır.
2023-259
PROJE ADI
Yağlı Kesim İle Testere Ve Kesim Hızını İyileştirme
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Aris İskele
CNC kesim makinası, üretimde ki ilk proses olup, hammalzeme olarak gelen boruların siparişe göre kesilmesini sağlamaktadır. Bu hat darboğaz olduğu için üretebilir kapasitenin arttırılması gerekmektedir. Kesim prosesin de her 5000 kesimde 1 adet testere değişmesi gerekmektedir. Bu da şirkete sarf malzeme anlamında büyük maliyet getirmektedir. Enerji sarfiyatı da, buna bağlı olarak fazla gelmektedir.
Kesimin yağla yapılması sayesinde, testerenin aşınma süresi 10000 kesime çıktı. Tüketim yarı yarıya azaldı. Aylık yaklaşık 10 testereden 5 testereye düştü. Kesim çevrim süresi 12 sn’den 9 sn’ye düşürüldü. Aylık 40 saat tasarruf sağlandı.
Senelik Kazanç
Operatör Kazancı=5005=2500€ Testere Kazancı=60103=6180€
Enerji kazancı=4800-3600=1200€
Toplam Kazanç=9880€
2023-126
PROJE ADI
Konformal Kaplama Makinasında (Pva) Kullanılan Plastik Yedek Parça Maliyetini Ve Atık Maliyetini İyileştirme
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Enko Kontrol Sistemleri
PVA makinasının aplikatörleri, makina bekleme durumuna geçtiğinde özel bir kimyasal içinde bekletilmektedir.Kullanılan kimyasalın bulunduğu hazne (makinanın orijinal parçası) sert bir plastikten üretilmiştir.   Hazne aşınması üçer aylık periyotlarla değişimi yapılmaktır. Ayrıca aşınan hazne, malzeme kaybına neden olmaktadır.  Yapılan değerlendirmeler sonucu kısa sürede aşınan haznenin daha dayanıklı bir malzemeye çevrilmesi kararı alınmış ve maliyeti de en aza indirecek malzemenin araştırılmasına başlanmıştır. Teknik servis ile de görüşmeler yapılmış ve başka bir alternatif hazne olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, kullanım ömrü dolan boş bir yangın tüpü makina haznesi olarak kullanıma uygun hale getirilmiştir. Teknik servis ile görüşülerek makinada kullanım uygunluğu onayı sonrası devreye alınmıştır.
2023-216
PROJE ADI
Kumlama Bilyelerinin Yere Dökülmesinin Önlenmesi
PROJE KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği ve Çevre /Önce-Sonra
FİRMA
Dikkan
Dökümden çıkan parçalar temizlik amacıyla kumlama operasyonuna tabi tutulmaktadır. Mevcutta kullanılan kumlama makinelerinde, kumlama bilyeleri tezgahın üst kısmından dışarı çıkmakta, bu sebeple de kişilerin üzerine gelerek İSG riski oluşturmakta ve çelik bilyelerin azalması sonucu sarf tüketiminde bir artış ile doğal kaynak israfına sebep olmaktadır. Yapılan kaizende; kumlama makinesinde açık olan bölüm makinenin çalışmasını etkilemeyecek bir şekilde kapatılmış ve çelik bilye çıkışı engellenmiştir. Bu sayede dışarı çıkan çelik bilye sayısı sıfıra indirilmiş, iş kazası riski ve sarf malzeme israfı ortadan kaldırılmıştır.

Comments are closed.