29 Aralık 2023,
 0
2023-03
PROJE ADI
Özel Tasarım Panel Taşıma Arabası İle Elleçleme Kaynaklı Hasarların Önüne Geçilmesi
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Form Endüstri
Önceki durumda saclar ve hazırlanan santral panelleri paletlere üst üste istifleniyordu. Personeller bu sacları ve panelleri alırken alttaki panellerde çizikler ve deformeler oluşabiliyordu. Ayrıca elleçleme için ciddi zaman harcanıyordu. Taşıma işlemleri forklift ve transpaletler ile yapıldığı için taşıma için beklemeler fazlaydı.Yaptırılan çizilmeye karşı korumalı tekerlekli sac ve panel taşıma arabaları ile elleçleme kaynaklı çizik ve deformelerin önüne geçildi. Projenin asıl amacı kalite iyileştirmesi olsa da verimlilik olarak da çok ciddi kazançlar elde edilmiştir. Çizik ve deforme hata oranı bir önceki hafta %5 iken iken, kaizen sonrasındaki hafta %0,7 olmuştur.
2023-12
PROJE ADI
Koli Ve Strafor Ölçü Optimizasyonu İle Yükleme Miktarları Artışı
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri
Palet yükleme miktarının az olması, Sevkiyat araçlarının düşük tonajda yüklenmesi, Lojistik maliyetinin yüksek olması, Muhafaza depolarının yüksek kapasitede kullanılamaması ve Ambalaj maliyetinin yüksek olması toplam maliyetimizi ciddi oranda yükseltmekteydi.
Ürün özelinde istifleme ve ambalajlar incelendi. Ürünün taze fileto balık ya da donuk ve büyük kalibre balık olması kapladığı kutu iç hacimini etkilemekte ve kullanılmayan boşluklara sebep olmaktaydı.
Strafor ve karton kutularda 2-2,5cm arası kullanılamayan yüksekliğin tespit edilen miktarda düşürülmesiyle yükleme oranlarında taze yüklemede %8,3 ila %10; donuk yüklemede ise %7 ila %14,3 arası artış sağlanmış oldu.
Bu çalışmalar sayesinde yıllık toplam en az 105.852 € kazanç sağlanacağı hesaplandı.
2023-15
PROJE ADI
Tidas Cihazı Yedek Parça Projesi
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Kansai Altan Boya San Tic AŞ
Organik kaplama (yaş boya) üretim ve kalite kontrol aşamalarında, ürünün renk dolgusunun (pasta) ezilme inceliği kontrolü yapılmaktadır. Ezilme inceliği; Tidas cihazı veya Grindometre ile ölçülmektedir. Grindometre, gerek kullanımı gerekse sonuçların yorumlanmasında belli bir uzmanlık gerektiren bir ekipmandır. Tidas cihazı ise test sonucunu otomatik verebilmektedir. Bu sebeple, testleri yapan çalışanlarımızın yetkinliklerini dikkate alarak Grindometrenin Kalite Kontrol Laboratuvarında Tidas cihazının da üretimde kullanılması sağlanmıştırÜretimde kullanılmakta olan Tidas cihazının kapağının hareketini sağlayan ve kapağın yerinden çıkmasını engelleyen durdurucuların kırılmasından dolayı kullanım dışına çıkmış ve üretim aşamasında yapılması gereken ezilme inceliği kontrolleri de Kalite Kontrol Laboratuvarı tarafından yapılmaya başlanmış ve bu durum Laboratuvarın iş yükünde artışa neden olmuştur.Tidas Cihazının üretici ve yedek parça sağlayıcısının yurtdışında olması, kırılan parçasının uzun termin süresi ve yüksek maliyeti sebebi ile alternatif çözümler üzerine çalışmalar yapılmış ve kırılmış olan parçaların 3D yazıcıda yapılması gündeme alınmıştır. Yapılan çalışmalar (parça çizimleri, uygun malzeme ve yazıcı seçimi, vb) sonrasında yazıcıdan alınan parçaların montajı sonrası cihazın sorunsuz çalıştığı görülmüş ve üretimde yeniden devreye alınması sağlanmıştır.
2023-20
PROJE ADI
Dört Kenarı Dikiş İle Kapalı Kanguru Cep
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Yeşim Grup
%100 Polyester kumaşta dört kenarı dikişli kanguru cep,hazırlık aşamasında ve ön bedene montajında kumaşın ince ve kaygan olması sebebiyle kalite hataları ortaya çıkmaktaydı.
Mevcut durumda 3 farklı proses 3 operatör ile manuel yapılmaktadır,yetkinlik seviyelerinin toplamı 6 beceridir.Sonrasında hareketsiz yarı otomasyon kalıbı ile çalışıldığında kalıp,cebin içerisinden çıkarılamamaktadır.
Tüm sipariş adedinde kalitesi ve simetrisi aynı olan ürün üretmek hedeflenmiştir.
Beyin fırtınası yöntemiyle, probleme çözüm olarak standart otomasyon kanguru cep dikim kalıpları hareketli kalıba dönüştürülerek geliştirilmiştir.
Kalite hataları ortadan kaldırılarak kalite standardizasyonu sağlanmıştır.1 proses ve 1 operatör ile yetkinlik becerisi 2’ye indirilip işçilik kazanımı sağlanmıştır.
Standart iş formu oluşturulmuştur.Tek nokta dersi eğitimleri verilmiştir.Tüm müşteri gruplarında yaygınlaştırılmıştır.
2023-31
PROJE ADI
Geniş Taban Hattında Montaj Yırtığı Kaynaklı Tadilat Hatasını Azaltma
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Jantsa Jant
Geniş taban hattı montaj preslerinde çıkartıcı piston olduğu için ofsetli jantlarımızın montajı ters şekilde yapılmaktaydı. Ters şekilde yapılan montajdan sonra operatör salgı yalpa değerine bakabilmek adına her seferinde jantı tekrar çevirmek zorunda kalıyordu. Ayrıca bu montaj yöntemi esnasında disk, kasnağın iç yüzeyinden yırtma-koparma yaptığından kalite hatası oluşuyor, rework yapmak durumunda kalıyorduk.
Çıkartıcı kalıbının, montaj kalıbının içine girmesini sağlamak adına montaj kalıbında fatura oluşturup ofset sınırımızı arttırdık. Diski ters basmadığımız için kasnak iç yüzeyindeki çizilmeleri ofsetli jantlarımızda engelledik, salgı-yalpa kontrolü için çevirme adımını yok ederek çevrim süresinde de iyileştirme gerçekleştirdik.
2023-70
PROJE ADI
Frame Bottom Parçalarında Gaz İzi (Air Trap) İyileştirme Kaizeni
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Vestel Elektronik
Frame Bottom plastik parçası televizyonumuzun alt bölgesinde bulunan kozmetik hassasiyeti yüksek bir parçadır. Plastik enjeksiyon üretimi sırasında verimsizliğe neden olan makine üzerinde işlem yaptığımız polisaj türlerini incelediğimizde en büyük hatanın gaz izi olduğunu tespit ettik. Gaz izi parçanın yüzeyinde nokta şeklinde gözüken beyaz bir izdir. Bu sorunu gidermek için kalıp yüzeyine parlatma işlemi uygulanmaktadır.
Yapılan ekstra işlemler enerji, hammadde ve işçilik kaybına neden olmaktadır.
Frame Bottom modellerinde üretim sırasında en çok duruşa sebep olan 65700 FrB kalıbımızın üzerinde çalışmamızı başlattık.
Problemin kök neden analizi yapılarak 3D plastik akış analizi programı yardımıyla problem simule edilerek problem görülen bölgelere gaz insertü tasarlanarak üretim verimliliği arttırılmıştır.
2023-82
PROJE ADI
CNC Makinesinde Sensör Kaynaklı Blok Yırtılmalarını Önlemek
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Yataş A.Ş. Kayseri Sünger Fabrikası
Sünger kesim makinelerinde, sünger kesim için bulunan taşıma konveyörleri sensörleri, taşıma esnasında blokların zedelenmesi veya yırtılmasına sebep olarak kalite problemlerine sebep oluyor. Sensörden kaynaklanan kalitesel hataların önlenmesi için ölçümler yapılarak, sensörler bloklara zarar vermeyecek şekilde yeniden yerleştirilerek, sensör kaynakları kalite hataları sıfıra indirgenmiştir.
2023-87
PROJE ADI
Cosmo ürünü tekli ve ikili modüllerinde oturum esnasında içe dönme şikayetinin ortadan kaldırılması
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Yataş A.Ş. Kayseri Döşeme Fabrikası
Yataş, Kayseri Kanepe Fabrikasında üretimi gerçekleştirilen Cosmo Yataklı ürünleri müşteriden gelen geribildirimler sonucunda incelendiğinde yatak mekanizmasının açık konumda iken koltuk uç noktasına oturulduğunda veya yatış pozisyonundan ayağa kalkarken uç noktadan destek alınca mekanizmanın içe doğru katlandığı tespit edilmiştir. Bu durum hem kalitesizliğe neden olduğu gibi hem de güvenlik riski oluşturmaktaydı.
Bu problemi ortadan kaldırmak için hızlı aksiyon alarak yatak mekanizmasına bağlı olan metal ayakların açısı katlanma yönünün tersine olacak şekilde değiştirilmiştir. Kaizen öncesi metal ayaklar yere 90 derece dik şekilde temas etmekteydi. Kaizen sonrası ise metal ayaklara yaklaşık 30 derece açı verilerek yere 120 derece olacak şekilde konumlandırılmıştır. Böylece uç noktadan gelen kuvvetlere karşı koyarak mekanizmanın kapanma riski ortadan kaldırılmıştır.
2023-93
PROJE ADI
Kuşaklı Modellerde Kuşak İyileştirmesi
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Hugo Boss
Kaizen öncesi kuşak görüntüsü istenilen ölçüde standart sağlanamıyordu. Operasyon süresi uzun ve ergonomik değildi. Ütü buhar kaçakları oluyordu ve ütü sonrası görüntü istenilen kalitede olmuyordu. Hata oranı %32’ydi.
Kaizen sonrası aparat ile standart ütü kırımı olması sağlandı. Kırım ve ütü aparat ile yaparak operatör hatası engellendi. Kırımdan net dikilerek eğrilik önlendi. Kuşak görüntüsünde standart sağlandı. 3,07 dk süre iyileştirmesi sağlandı. Hata oranı %0’a düşürüldü.
2023-96
PROJE ADI
Onamların Dijitalleşmesi
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi
Hastanemize sağlık hizmeti almak için başvuran yatan, ayaktan tüm hastalarımıza işleme özgü imzalattığımız 1095 adet onamımız mevcuttur. Kalite Yönetim Sistemi’nde bulunan bu onamlar çıktı alındıktan sonra sayfalar zımbalanıyor ve hasta doğrulama parametrelerini içeren barkod sadece onamın ön yüzüne yapıştırılıyordu. Zımbalanan sayfaların kopması durumunda onamların karışması ve yabancı onamlarda yapılacak işlemin Türkçe isminin yazılmaması hasta güvenliği açısından risk oluşturuyordu. Hasta güvenliğin sağlanması için kullandığımız onamlarımızı Hastane Bilgi Yönetim Sistemi’ne tanımlayıp barkodun onamın tüm sayfalarına otomatik olarak yüklenmesi sağlandı ve yabancı onamların Türkçe isimleri de başlığa eklendi.Barkod ihtiyacı ortadan kaldırıldı. Yanlış hasta, yanlış onam riski azaltıldı. İş gücü verimliliği sağlanarak gereksiz barkod tüketimi engellendi.
2023-132
PROJE ADI
Pano Kapağının Havalandırmasında Boya Kalitesinin Artırılması
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
CanOzan Pano
Pano kapaklarına takılan havalandırmaların içindeki kanatlar, V şeklindedir. Kapakların havalandırması konveyöre dikey asılmaktadır. Şeklinden dolayı kanatlar yeteri kadar boya alamadığından homojen olmayan bir dağılıma neden olmaktır. Boya almayan havalandırma kanatları için tekrar boyama işlemi yapıldığında diğer proseslerde duraksamalar oluşmakta ve boya kalınlığı artığından homojen olmayan bir yapı oluşmaktadır. Bu yapı uygunsuzluğa neden olduğundan müşteri tarafından olumsuz geri dönüşler alınmaktadır. Müşteriden gelen olumsuz bildirimler sonucu 2022 yılında 200 kapak reddedilmiştir.
Kapakların havalandırması dikey asmak yerine konveyöre yatay asıldığında havalandırma kanatlarına boya homojen olarak dağılmaktadır. Uygunsuzluk yaşanmayıp müşteri memnuniyeti kazanılmıştır.Yapılan kaizen sonucu red alınmamış 82.800 TL işçilik kazanca dönüştürülmüştür.
2023-147
PROJE ADI
Yazıcı Kaynaklı Üretim Verimsizliğinin Önlenmesi
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Kalekim
Yapı kimyasalları üretimleri genellikle kraft torbalar kullanılarak yapılmaktadır. Bu torbalar bantlar yardımı ile injekt yazıcı bölümüne taşınıp gerekli bilgiler torba üzerine kodlanır. Ancak bazen yazıcıda beklenmedik arızaların oluşması durumunda, yazısız torbalar verimsizliğe ve müşteri şikayetine neden olabilmektedir.
Bu problemin önüne geçebilmek için gerçekleştirilen aksiyonlarda yazıcıya sesli ve ışıklı uyarı sistemi eklenmiş ve entegrasyon yapılmıştır. Yazıcının torba üzerine yazı yazmama ihtimalinin olması durumunda sistem sürekli uyarı vererek kullanıcıyı uyarmakta, yazma işleminin tamamen durması durumundada, üretim hattı komple durarak yazıcıyı arızaya geçirmektedir.
Proje sonunda, torbanın yazısız geçmesinin tamamen önüne geçilmiş ve bu arıza nedeni ile yaşanan problem ve şikayetler tamamen son bulmuştur.
2023-166
PROJE ADI
Spir Kesim Tamburu Kaynaklı Tambur Yırtması Problemlerinin Ortadan Kaldırılması
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
OSP Demir Çelik
İşletmede kullanılan spir kesim tamburlarında, bir önceki proseste ürün dar dolandığında spir kesim tamburu yırtma yapmaktaydı. Geniş dolandığında ise ürünlere ölçü standartları içine girebilmesi için tek kesim (yeniden işlem) yapılmaktaydı. Aynı zamanda üründen ürüne geçişlerde spir kesim tamburu demontaj – montajı yapılmaktaydı.
Kalite problemlerini ortadan kaldırabilmek ve üründen ürüne geçişlerdeki demontaj – montajı ortadan kaldırabilmek için rulmanlı bir içte açmalı tambur imalatı yapılmıştır.
İçten açmalı spir kesim tamburu ürün çapından küçük ayarlanmakta, bu sayede ürün içine girerken yırtma yapmamaktadır. Tambur ürün içine girdikten sonra hidrolik baskı ile ürünü istenilen ölçüye getirmektedir. Aynı zamanda tambur çapı ayarlı olduğu için demontaj-montaj işlemi ortadan kaldırılmıştır.
2023-178
PROJE ADI
Hamur Kesme Makinesi Konveyörü Bantı Kaynaklı Yabancı Madde Riskinin Elimine Edilmesi
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Esbaş
Hamur kesme makinası çalışma prensibi; hamurun kesildikten sonra hamur kaydırma bandı ile tezgâha aktarılması şeklinde olmaktadır. Ancak kaydırma platformu sık sık arızalanmakta (motor arızası) ve ekipman kullanılamamaktadır. Manuel kullanımda da kesilen hamur tezgâhın altında kalmakta ve her seferinde altına tepsi konularak zaman kaybı ve ergonomi kaybı yaşanmaktadır. Ayrıca kaydırma bandının kenarlarındaki iplik hamura bulaşma yabancı madde riski yaratmaktadır. Hamur kesme makinasının kaydırma bandı sürekli arıza verdiğinden ve kullanılamadığından devre dışı bırakılarak arıza sebebiyle beklemeler ortadan kalkmıştır. Manuel şekilde yapılan tepsi yerleştirme işlemi platformun ayaklarını yükseltilerek tezgâh seviyesine getirilmiş tepsi koyma kaldırma süresi ortadan kaldırılarak zaman kaybı önlenmiştir. Bandın ortadan kaldırılmasıyla ise yabancı madde riski elimine edilerek, yıllık (bakım ve işçilik maaliyetleri dahil) $1745 tasarruf edilmiştir.
2023-185
PROJE ADI
Fire Oranlarının Yüksek Olması
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Onurcan Ambalaj
Cıvata kutusu olarak üretilen ürün, e dalga oluklu mukavvadan 780 cm – 695 cm plakadan üretilir, hammadde olarak eni 1630 cm olan bobin kullanılmaktadır. Her plakadan 2 ürün çıkmaktadır. Teknik detaylar üzerinde çalışılarak bobin firesinde %63 ve kâğıt tüketiminde yılda 2 ton iyileştirme sağlanmıştır.
2023-225
PROJE ADI
Havlu En Dikim Makinelerinde Etiket İyileştirme
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Ozanteks Tekstil
Havlunun üretim aşamaları boy kesim, boy dikim, en dikim sırası ile gerçekleşmektedir. En dikim prosesi otomasyon makinelerinde gerçekleşirken çok kalın ve çok ince etiketlerde, etiketi ürüne düzgün takmama problemi yaşanıyordu.Etiketler kesim mekanizmasından çıktıktan sonra makinenin kayış üzerinde düzgün ilerlemiyordu bu durumda etiketin üründe dikilecek alana düzgün yerleşememesine sebep oluyordu. Düzgün dikilemeyen etiketler de sonrasında tamir ediliyordu.Üç işlem de otomasyon makinelerinde gerçekleşmektedir.Etiketlerin kayış içerisinden geçerken düzgün bir şekilde geçmesi için görseldeki gibi kayışın üzerine baskı uygulayacak bir mekanizma eklendi. Etiket takmama ve düzgün takmama problemleri ortadan kaldırıldı. Bu sebepten dolayı yapılan tamir ortadan kaldırıldı.
2023-244
PROJE ADI
Kalite
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Tuborg
Boş kutularda Forklift ile direkt temas sonucu ezilmeler ve maddi kayıplar yaşanıyordu. Birkaç çözüm araştırıldı. Gelinen sonuçta ; maliyeti çok daha az olan ve uygulaması, yenilemesi basit olan EPDM isimli malzemeye ulaşıldı. Bu uygulama ile yıllık 300.000 adet kutu kazancı sağlandı.
2023-256
PROJE ADI
Tornalarda Disk Merkezleme Probleminin Yok Edilmesi
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Maxion Jantaş
Torna işlemi öncesinde konveyörden gelen diskin bijon deliğine göre merkezlenmesi gerekmektedir. Yükleme bandında bulunan bijon delik bulucu merkezi kaçırdığında torna plate bölgesine disk tam oturmamaktadır. Merkezleme kaynaklı hatalı yükleme torna ekipmanlarının zarar görmesine ve diskin hurdaya ayrılmasına neden olmaktaydı. Yükleme ile torna arasına yerleştirilen merkezleme pimli sehpa sayesinde disk tornaya hatasız yüklenebilmektedir.
2023-258
PROJE ADI
Yatay Punta Fikstürüne Poke Yoke Çalışması
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Aris İskele
Yatay boru,kama ve kamanın girdiği kurt ağzı iskelenenin bileşenleridir.Yatay Borular için Müşteri şikayet Adetleri;
4 ayda toplam 1750 adet şikayet alınmıştır.Yatay boru ölçüsel problemlerden dolayı yukarda belirtilen adetlerde müşteri şikayetleri alınmıştır.Punta kaynak fikstürü, kama kafalarındaki dalgalanmalar nedeniyle boruların toplam uzunluğunu kontrol edemez. Poka Yoke fikstürü, tolerans dışı parça üretimine izin vermeyecek şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Ayarlanabilir durdurucular parçaları toleranslara göre desteklemektedir. Parçalar toleranslar dahilinde değilse, fikstür bunların yerleştirilmesine ve kaynaklanmasına izin vermez.
4 ayda toplam =1750 adet ürün hurda olarak ayrıldı.
1 yatay borusu maliyeti=20 €
Hurda satışı=3€
Net Maliyet=17€
Senelik Öngörüsel Maliyet=1750x17x3=89250€
Senelik Kazanç=89250€
2023-127
PROJE ADI
Akım Korumalı Akıllı Priz Ürününde Güvenlik Vidası Açılması Gerektiğinde Üründe Oluşabilecek Hasar Ve Risklerin Önlenmesi                                                               
PROJE KATEGORİSİ
Kalite İyileştirme / Önce-Sonra
FİRMA
Enko Kontrol Sistemleri
Akım Korumalı Akıllı Priz ürünlerimizde yasal mevzuat gereği güvenlik vidası kullanılma zorunluluğu bulunmaktadır. 
Ürünün açılmasını gerektirecek bir problem ortaya çıkması halinde, güvenlik vidası ile montajlanan ürünlerde önce kutu kırılmakta, bunun sonucunda da tüm aksam (ön ve arka kapak, led ışık taşıyıcı) hurda haline gelmektedir. Ayrıca bu işlemin elektronik karta zarar verme ihtimali bulunmaktadır.  
Kullandığımız vida yapısı gereği sökülemez formdadır, üretici dahil söküm işlemi için bir aparat sağlayamamaktadır.  
En hızlı ve kolay devreye alınacak yöntem olan matkap ile vida kafası koparılarak/çürütülerek vidanın açılmasına karar verildi.
Denemelerin olumlu olması sonucunda, sabitleme için aparat yapıldı. Uygun çapta freze ucu ve vidanın sökülebilmesi için uygun geniş ağızlı karga burun tedarik edildi ve uygulama devreye alındı.

Comments are closed.