29 Aralık 2023,
 0
2023-16
PROJE ADI
Temizlik Tineri Projesi
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Kansai Altan Boya San Tic AŞ
Kalite Kontrol Laboratuvarı’nda, test ekipmanlarının temizliğinde tüketim malzemesi olarak temizlik tineri kullanılmaktadır. Şirketimizde tiner üretimi de gerçekleştirildiğinden, ihtiyaç duyulan miktarlar varil ambalajlarla (200 kg) üretimden temin edilmektedir. Haftada yaklaşık 700 kg temizlik tineri tüketmekte olup, bu kapsamda yıl bazında ortalama 140 adet ekstra varil kullanımı söz konusu olmaktadır.
Varil ambalaj sarfiyatımızı azaltmak, varilden ürün alırken oluşabilecek akma/taşma/dökülme kazalarını önlemek, varilin dibinde kalan tineri alabilmek için ergonomik olmayan ve iş kazasına sebebiyet verebilecek durumları ortadan kaldırabilmek amacıyla, ihtiyaç duyulan tinerin depolanması için 700kg kapasiteli mobil tank devreye alınmış ve ekstra varil sarfiyatı ile potansiyel çevre ve iş kazalarının önlenmesi sağlanmıştır.
2023-25
PROJE ADI
Kalıp Hazırlama Layout Değişikliği ile İSG Riski Azaltma
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Cevher Jant
Kalıp hazırlama bölgesinde poteyaj atma, kalıp toplama vb. işlemler yapılmaktadır. Bu alanda forlift ve operatör kesişimleri bulunmaktadır. Önceki dönemlerde forklift ve operatör çarpışmış ve iş kazası meydana gelmiştir. Mevcut durum analizini ortaya koymak için spagetti diyagramı yapılmıştır. Spagetti diyagramında forklift ve operatör kesişim noktaları ortaya konmuştur. Mevcut kesişim noktalarını azaltmak için saha çalışanlarınında fikirleri alınarak isg riskini azaltacak layout planlanmıştır. Planlanan layout ile birlikte kesişim noktaları azalmış olup isg riski azalmıştır.
2023-60
PROJE ADI
Tobacco Prova Bobin Değişim Sürecinin ISG Riskinin Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Saueressıg
Tobacco prova makinesinde kullanılan baskı malzemeleri bobinlerde yer almaktadır. Makinede yer alan baskı malzemesinin tükenmesi ya da farklı bir baskı malzemesine geçiş durumunda baskı malzemeleri değişimi yapılmaktadır. Bu değişim sırasında baskı malzemelerinin yer aldığı bobinler taşınmaktadır. Taşınan maksimum bobin ağırlığı 100 kg (1400 polyester PAD) malzemesidir. Taşıma iki çalışan ile yapılmaktaydı.Bu süreç hem ergonomik açıdan riskli hem de verimsizlik yaratmaktaydı. Bu nedenle bu çalışmaya başlanmış taşıma arabası yeniden tasarlanmıştır.
2023-67
PROJE ADI
Kabin Aktarma Aracında El Sıkışma Riski
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Vestel Elektronik
Malzeme aracında model değişimi esnasında el sıkışma riski olduğu tespit edilmiştir. Model değişiminde modüler boruyu diğer konuma taşırken askı ile çengel arasına el sıkışma riski mevcut olup aynı zamanda değişim esnasında zaman kaybı yaşanmaktadır.
Aksiyon: Modüler askı borusunu yerleştirilebilecek yarım ay şeklinde yuvalar takılarak kolay çıkarılıp takılabilen yapıya dönüştürülmesi sağlanmıştır.
Bu sayede; Askı aparatının orta noktasından tutarak güvenli bölgede kalındı ve el sıkışma riski ortadan kaldırmıştır. Yuvalarından rahatlıkla çıkarabildiğimiz askı aparatı sayesinde oluşabilecek el/bilek ağrılarını minimum seviyeye indirilmiştir. Ayrıca, zaman tasarrufu sağlanarak değişim süresi 18 saniyeden 3 saniyeye indirilmiş olup 3016 $ kazanç sağlanmıştır.
2023-80
PROJE ADI
Kağıt İsrafının 0’a İndirilmesi
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Yataş A.Ş. Kayseri Sünger Fabrikası
KSF Döküm bölümünde döküm makinesinde blok dökmede kullanılan Eni 140 cm’lik kraft kâğıtlar 500 metrenin altına düştüğünde kullanılamamaktadır. Çünkü blok döküm 25 blok altında olmadığı için 500 metre kraft kâğıt 25 bloğu karşılamamaktadır. Kâğıtlar 500 metrenin altına düşünce çıkartılarak hurdaya atılmaktaydı. Bu da kâğıt israfına sebep olmaktaydı. Kâğıt yedekleme sistemi yapılarak blok üretimi sırasında kâğıtlar uç uca eklenerek kağıt miktarı 500 metrenin altına düştüğünde kullanılması sağlanmıştır. Sonuç olarak kraft kâğıtlar hurdaya atılmayarak üretimde değerlendirilmektedir.
2023-115
PROJE ADI
Robotun Jant Fırlatmasını Engellemek
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Maxion Jantaş
Palete alma operasyonunda indirme robotu, tek bobinli açık merkez pnömotik valf ile çalışmakta ve jantı hava enerjisi ile tutmaktaydı. Herhangi bir nedenle hava ve elektrik kesintisi yaşanması durumunda robot yakalamış olduğu jantı bırakmaktaydı. Bu durum bölgede çalışanlar için iş güvenliği riski yaratmaktaydı. Çift bobinli kapalı merkezli valf takılarak robot gripperına sıkışan havanın boşalmasının önüne geçildi. Böylece iş güvenliği riski ortadan kaldırıldı.
2023-133
PROJE ADI
Kirliliğin Yayılımını Önleyerek İş Sağlığı Riskini Azaltmak
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
CanOzan Pano
Taşlama prosesinde etrafa demir tozları dağılmaktadır. Dağılan demir tozlarının temizlenmesi zor olduğundan kirli görüntüye sebep olmaktadır. Çalışanların göz ve akciğer sağlığı olumsuz etkilenmektedir.
Faraşlı süpürgeyle günde 45 dakika temizliğe harcanmaktadır. Demir tozlarının ürün üzerine yapışmaması için yapılan temizlik yeterli olmamakta ve duruşlara neden olmaktadır. Ürünlerin üzerine yapışan demir tozları boya prosesinde ürün kalitesini düşürmektedir.
5×5 L risk matrisine göre İSG açısından derhal önlem alınması gerekmektedir.
Demir tozlarını çekmesi için mıknatıslı araba alınmıştır. Etrafın kolay temizlenmesi duruşların süresini azaltmıştır. İSG risk puanı 2’ye düşmüştür.
Mıknatıslı arabalardan toplanan demir tozu satılmaktadır. Günde 15 dakikaya düşerek yıllık 30.706,6 TL kaizen sonrası kazanç sağlanmıştır.
2023-144
PROJE ADI
Firma Bünyesinde Bulunan Kumlama Tezgahında Oluşan Yangınlara Etkin Müdahale Yöntemi
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Dönmez Debriyaj
Proje firmamızın çevre ve sürdürülebilirlik hedeflerinden biri olan enerji tüketimini azaltma ve standartlaştırma konusuyla doğrudan ilgilidir. Bakım ekibimiz tarafından yapılan incelemelerde sürekli açık olan ısıtıcılar ve aydınlatmalar hakkında çalışma başlatılması gerekliliği tespit edilmiştir. Timer adaptasyonu ile gündüz saatlerinde ışıkların %75’i kapanmaktadır. Gündüz saatlerindeki hava sıcaklığının değişiminden faydalanmak amacıyla radyant sistemler zamanlayıcı ile programlanmıştır, Yıllık doğalgaz kullanımı %8 azaltılmıştır. Hareket sensörü uygulamasıyla kapıların kapalı kalması sağlanmış ve tezgâhtan alınan ölçümlerde gece sıcaklığın ortalama 2⁰C yükseldiği termometre ile ölçülmüştür. Bu çalışma da doğalgaz giderlerini iyileştirmiştir. Bütün işlemler ve programlar Bakım bölümü tarafından yapılmıştır. Proje sonucunda elektrik ve doğalgaz kazançları yıllık 289.839 TL’dir.
2023-150
PROJE ADI
Kalite Kontrol Numune Karıştırma İSG Riskinin İyileştirilmesi
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Kalekim
Kalite kontrol planlarımıza göre ürün numune kontrolleri 20 dakikada bir yapılmaktadır. Uygun karışım kıvamı sağlanabilmesi adına kol yardımıyla kuvvetli şekilde karıştırılması gerekmekteydi. Bu karıştırma hareketi, kalite kontrol laboratuvarlarında çalışanlara ergonomik risk oluşturmaktaydı. Bu süreç için karıştırma ucu ve devir ayarlı karıştırıcı geliştirilerek, deneme çalışmalarına başladık.
Bu yeni karıştırma yöntemi farklı ürün gruplarında eski ve yeni yönteme göre denenmiş, viskozite ölçümleri karşılaştırılarak standart karışım devri ve süreleri belirlenmiştir. Ayrıca karıştırma yönteminde numune kabını tutmak için vibrasyon sönümleyici bir ara aparat ile kullanıcının titreşimlerden etkilenmemesi sağlanmıştır. Alınan aksiyonlar sonucu ürün performansını etkileyecek bir problem görülmemiş ve ergonomik risk ortadan kaldırılarak her işletmemize proje yaygınlaştırılmıştır.
2023-173
PROJE ADI
Kromat Merdanelerinin Taşıma İşlemindeki İsig Riski
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
ASAŞ Alüminyum
Boya işletmesinde boya öncesi kimyasal kaplama işlemi yapılan bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölümde merdaneler yardımı ile alüminyum levha üzerine uygun kimyasal merdane yardımı ile yüzeye uygulanarak yüzeyi boya uygulamasına uygun hale getirmektedir. Kimyasal kaplama merdaneleri 2500 mm genişliğindedir, merdaneler arabadan daha uzun olduğu için rulmanlar takozlara oturmamakta merdane kendi muylularının kenar kısmından takozlara oturmaktadır ve bu da taşıma ve indirme/kaldırma sırasında merdanenin düşmesi gibi riskler oluşmasına ve merdanenin yüzeyinin zarar görme ihtimali doğmasına sebep olmaktadır. Merdane arabalarının her iki taraftaki takozlarını 50 mm dışarı kaydırarak merdanenin rulmanlarına tam oturması sağlanarak taşıma ve indirme/kaldırma işleminde ki sorunlar/riskler ortadan kaldırılmıştır.
2023-180
PROJE ADI
Pilav Makinelerinde Sıcak Su Kaynaklı Yanma Riskinin Elimine Edilmesi
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Esbaş
Haftalık su dozajlama doğrulamaları operatör tarafından gerçekleşmektedir. Makina tasarımından kaynaklı su çıkış hattı makina kazanının üst kısmında ve yatay yönlüdür. Operatör su dozajlama makinesinin doğrulamasını yapmak için talimatta belirlenmiş 20 litre su alarak tartmaktadır. Bu durumda ergonomik olarak operatörü zorlamaktadır. Risk analizinde, olası yanma riski ön plana çıkmış ve risk puanı 15 olarak ölçülmüştür. Yeni tasarlanan boru sistemi sayesinde operatörler suyu doğrudan kovaya aktarabilmektedir. Böylece sıcak su taşıma riskini ortadan kaldırılıp ergonomik iyileşme sağlanmıştır. Bu değişikliğe göre risk tabloları güncellenmiştir.
2023-209
PROJE ADI
İsg Riski Fazla Olan Aseton Kimyasalının Tüketiminin Azaltılması
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Belenco
Döküm prosesimizde bağlayıcı hammadde olarak reçine kullanımından kaynaklı ürettiğimiz plakaların ana malzemesi olan hamur karışımı hızlı donma problemi yüzünden makine çevrelerinde ve zeminde temizlemesi zor bir kirlilik oluşturmaktadır. Bu kirlilik ancak aseton yardımıyla temizlenebilmektedir.
Bununla birlikte sarf malzeme maliyetimizi de arttırmaktadır. Kullanım alanları incelendiğinde aseton justrite bidonlarını devirerek temizlik işlemi yapılırken çok fazla aseton dökülümünün olduğu tespit edilmiştir.
Justrite bidonlarının ateş tutucu filtre kısımlarına sactan kendi imkanlarımızla bir kapatma işlemi yapılmıştır. Bunun nedeni aseton dökülümünü belli bir oranda azaltmak ve bunu yaparken operatörün işleyiş sürecini hiçbir şekilde değiştirmemek.
Temizlik başına aseton tüketimin %7 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Yıllık kazanç yaklaşık 480 000 Tl dir.
2023-218
PROJE ADI
Boyahane Askıya Alma İşleminin İyileştirilmesi
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Dikkan
Boyanacak parçalar montaj hattından palet üzerinde, yerde gelmektedir. Yerde gelen malzemelere maskeleme işlemi yere çömelerek uygulanmaktadır. Boyanmak üzere olan parçalar ise askıya asılması için operatör tarafından eğilerek alınmakta ve askıya asmak üzere parça taşınmaktadır.
Yerde gelen malzemeler, operatörler tarafından eğilerek maskelenmekte, alınmakta ve askıya asılmak üzere taşınmaktadır.
Taşıma arabası tasarlanarak parçaların askılara yakınlaştırılması sağlandı. Bu sayede operatör yere eğilmeden parçayı askıya asabilir hale geldi.
2023-226
PROJE ADI
Çarşaf Otomasyon İSG İyileştirilmesi
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Ozanteks Tekstil A.Ş.
Çarşaf ürünlerinin pastal kesimi gerçekleştikten sonra otomasyon makinelerinde dikilmektedir. Makinenin çıkış kısmındaki konveyör bandın uçları açık olduğu için çalışan banttan ürünü alırken bandın dönen aksamına parmağın takılması ve parmağa ciddi zarar verme riskleri bulunmaktaydı.
Konveyörün uçlarına koruyucu kapak yapılarak koruma sağlanmıştır. Çalışanın parmaklarına zarar verme riski ortadan kaldırılmıştır.
2023-243
PROJE ADI
İSİG / Önce-Sonra
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Tuborg
Etiket makinası lazer okuma alanına 4 metre uzaktadır bu alanda forklift hareketi ve şeritlenemeyen fıçıların düşme ihtimalinden kaynaklı İSG riski taşımaktadır. Fıçı etiket yazıcısı, lazer okuma alanına paslanmaz bir dolap içerisine alınarak operatör hareketi daha güvenli hale getirilmiştir.
2023-249
PROJE ADI
Paletlerde Varil Sabitleme Aparatı
PROJE KATEGORİSİ
İSİG / Önce-Sonra
FİRMA
Döhler İzmir Gıda
Varillerin paletlerden dışarı taşması sonucu paletlerde devrilmeler olması sonucu 23 adet ramak kala ve 4230 Euro ürün, 636 Euro ambalaj kaybı toplamda 4.866 Eur kayıp oluştu.
Sonraki durum: Varilleri dolumdan önce bir arada tutacak bir aparat dizayn edildi. Aparatın temini sonucu varil devrilme sorunu çözüldü. Aparatın kullanılmasıyla ilgili standart iş talimatı yazılarak operatörlere eğitim verildi

Comments are closed.