Şubemiz tarafından düzenlenen 3. KAIZEN Paylaşımları Etkinliği 2-3 Aralık 2016 tarihlerinde gerçekleşti.
Şubemiz Endüstri-İşletme Mühendisliği Meslek Dalı komisyonu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen KAIZEN Paylaşımları Etkinliği, 2-3 Aralık 2016 tarihlerinde Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde gerçekleşti. 560 kayıtlı delegenin katıldığı etkinliğin ilk günü açılış konuşmalarıyla başlarken, ilk gün Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Eski Genel Müdür ve CEO`su Orhan Özer, “Toyota Rekabetçiliğindeki Faktörler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. “Önce Sonra Kaizen” ve “Kobetsu Kaizen” kategorilerinde Enerji Verimliliği/Çevre, Kalite İyileştirme, Üretim Verimliliği ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konularında 102 projenin katılım için başvurduğu etkinlikte 38 proje sergilenmek üzere seçilirken, etkinliğin ikinci gününde Sahne İş`te Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenen “Yalın Dönüşüm Farkındalık” konulu oyun büyük ilgi gördü. Etkinliğin ikinci gününde ayrıca “Kaizen`in Sürdürülebilirliği ve Yönetimin Desteği” başlıklı panel, Filiz Güler`in moderatörlüğünü yaptığı panele Sanem Plastik Firma Sahibi/Genel Müdürü Yalçın Kutay, Dönmez Debriyaj Üretim Müdürü Cumali Ertaş, CMS Jant Sürekli İyileştirme Müdürü Caner Akıncı, Maxion Wheels 4 Grup Şirketi Genel Müdürü Hakan Ünlü ve Oerlikon Sürekli İyileştirme Müdürü Murat Dönmez konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte sergilenen projeler ise iki gün boyunca A katı fuayesinde ziyaretçiler tarafından incelendi. 3. KAIZEN Paylaşımları Etkinliği, projeleri sergilenen gruplara sertifikalarının takdim edilmesi ile sona erdi.
Açılış Oturumu’nda Etkinliğe İlişkin Bilgi Verildi.
3. Kaizen Paylaşımları Etkinliğinde ilk konuşmayı yapan Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, meslek alanına katkıda bulunma sorumluluğunun gereğini yerine getirmek için çalışıldığını ve bu doğrultuda etkinlikler düzenlendiğini söyleyerek gerçekleştirilen etkinlikleri şöyle sıraladı. “Şubemiz tarafından 2008 ve 2013 yıllarında gerçekleştirilen Endüstri Mühendisliği Bahar Konferanslarının merkezine “Yalın Üretim” anlayışı konulmuş, bu çerçevede “Yalın-Altı Sigma” ve “Yalın Dönüşüm” konuları ele alınmıştır.
Gelen talepler ve gösterilen yoğun ilginin ardından 2014 yılında “Toyota Tarzı Üretim” ve “Dünyayı Değiştiren TPM” etkinlikleri organize edilmiş ve geniş katılım ile gerçekleştirilmiştir. Üyelerimizin talepleri doğrultusunda geçtiğimiz iki senede “ Kaizen Paylaşımları” etkinliğini gerçekleştirmiş ve yoğun ilgi görmüştük. Bu ilginin üzerine, bu yıl Kaizen etkinliğimizin üçüncüsünü düzenliyoruz. Ermin ayrıca Kaizen etkinliğine ilişkin “MMO İzmir Şubesi olarak bu konferansı düzenlemekteki hedefin, “Sürekli Gelişim” anlamındaki Kaizen kavramının anlaşılması, uygulama alanlarının genişletilmesi ve konuya gerekli önemin verilmesi çabalarına katkı sağlamak olduğunu söyledi.”
Ermin`in ardından Etkinlik Yürütme Kurulu adına söz alan İpek Deveci Kocakoç ise, etkinlik programına ilişkin bilgilendirmede bulundu ve proje seçimlerine ilişkin süreci katılımcılarla paylaştı. Deveci proje seçimine ilişkin süreci çöyle ifade etti. “Bu sene Üretim, Kalite, ISIG ve Enerji/Çevre olmak üzere dört kategoride, önce- sonra ve Kobetsu Kaizenler için başvurular alındı. Mayıs ayında çıkılan duyuruya Ağustos ayının sonuna kadar 24 Firma 50 adet Önce-Sonra ve 52 Adet Kobetsu Kaizen toplamda 102 proje ile başvurdu. Her kategori için bir akademisyen, bir sektör çalışanı ve bir danışmandan oluşan üçer kişilik değerlendirme ekipleri oluşturuldu ve Eylül ayında değerlendirme kriterleri ile ilgili bilgilendirme eğitimlerine katıldılar. Her değerlendirme kurul üyesi birbirinden bağımsız bireysel değerlendirmelerini gerçekleştirdi. Daha sonra ise ekipler bir araya gelerek her kategoride beşer adet en iyi uygulama etkinlikte sergilenmeye hak kazandı.
. 38 Proje Sergi Alanında Katılımcılarla Buluştu
3. Kaizen Paylaşımları Etkinliği’ne başvuran Üretim, Kalite, ISIG ve Enerji/Çevre olmak üzere dört kategoride, Önce- Sonra ve Kobetsu Kaizenler türlerinde 102 projeden 38 proje seçilerek sergi alanında yer aldı. Firmalar, hazırladıkları posterler ile katılımcılara birebir projelerini paylaşma imkanı yakaladılar. İzmir ve Manisa bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların katılım sağladığı 3. Kaizen Paylaşımları etkinliğinde yer firmaların listesine ve sunum dosyalarına SERGİ linkinden ulaşabilirsiniz.
Orhan Özer Söyleşi ile Kaizen Deneyimlerini Paylaştı
Kaizen Paylaşımları etkinliğinin ilk günü Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Eski Genel Müdür ve CEO`su Orhan Özer, “Toyota Rekabetçiliğindeki Faktörler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.Özer Kaizen’e ilişkin temel konuları kendi deneyimlerini de katarak katılımcılarla paylaştıktan sonra katılımcıları sorularına cevap verdi.
Kişilerin motivasyonunun çalışmalarda çök önemli olduğunu vurgulayan Özer kalite çemberleri mantığının ve kaizen mantığının kişilere dayalı bir sistem olduğunu söyleyerek fabrikada ne kadar zaman geçirilirse geçirilsin kişinin her şeye hakim olmasının zor olduğunu, bu nedenle o alanda çalışan kişinin motivasyonu varsa çalışmaya katkısının olabileceğini motivasyonu yoksa “lanet olsun” deyip geçeceğini ifade etti. Toyota Türkiye’nin kapasitesinin bugün geldiği noktaya baktığımızda en önemli etkenlerden bir tanesi kişilerin daha iyiye ulaşabilmek için gösterdiği motivasyondur diyen Özer bu motivasyon beraberinde kapasite artışını getirdiğini ve bugün yeni bir modelin Türkiye’de üretilmesini sağladığını söyledi.
Özer sözlerini şöyle sürdürdü; “Şirketlerde birlik ve beraberlik çok önemli. Çalışan ile yöneticilerin ayrı olmadıklarını hissettirmek lazım. Söylemlerde kullanılan “Şirket yapsın” diye bir söz vardır. İşçi yöneticileri şirket kendisini önemsiz hissederse bu sözü söyler. Çalışanlara şirketin bir parçası olduğunu hissettirmek gerekir. Şirketin başarısının artması durumunda kendilerinin de başarısının arttıracağını ve gururunu taşımları gerekliliği işin temelini oluşturur. Şirketlere gittiğimizde çok güzel el kitabı hazırlandığını görüyoruz ancak bunun uygulanmasına baktığımızda bir şey göremiyoruz. Yalın üretim firmaların rekabet gücünü arttırır. Teoriye çok zaman harcamadan uygulanırlığını gösterip üst yönetimi ikna ederek projeyi yaşama geçirmek, uygulamak gerekir.”
“Yalın Dönüşüm Farkındalık” Konusunda Tiyatro Gösterisi Büyük İlgi Gördü
Etkinliğin ikinci günü üretim sürecine ilişkin yaşanılanları forum tiyatro formatında anlatan Sahne İş’te Tiyatro Topluluğu “Yalın Dönüşüm Farkındalık” konulu oyununu sahneledi. Oyunlarını Anadolu Salonu’nda izleyicilerle buluşturan topluluk sonrasında seyirciler arasından iki kişiyi de sahneye çıkararak doğaçlama olarak fabrika ortamında yaşanılan sorunlara çözüm bulmaya çalıştılar.
Onur DOĞAN danışmanlığında Demre KAMER, Elif Zeynep FİLİZCİ, Sinem PEKTAŞ, Esat BAĞIŞ, Ertunç ATAR ve Mehmet BEZGİN’den oluşan “Sahne İş’te” tiyatro topluluğunun gösterisi olumlu eleştiriler aldı.
“Kaizen’in Sürdürülebilirliği ve Yönetimin Desteği” Bir Panel İle Ele Alındı
Etkinliğin ikinci günü “Kaizen’in Sürdürülebilirliği ve Yönetimin Desteği” konusunun ele alındığı ve 2. Kaizen Paylaşımları Etkinliği’nde sergilenmeye hak kazanan Kobetsu Kaizen proje firma yetkililerinin davet edildiği panele panelist olarak Sanem Plastik’ten Yalçın Kutay, Dönmez Debriyaj’dan Cumali Ertaş, CMS Jant’tan Caner Akıncı, Maxion Wheels’den Hakan Ünlü ve Oerlikon’dan Murat Dönmez katıldı.
Panelde katılımcılar firmalarında uyguladıkları kaizen çalışmalarını detaylı olarak katılımcılar sunarken başarılı bir uygulama için yönetimin izlediği politikalara değindiler. Daha sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan panelistlere, panel yöneticisi Filiz Güler plaket vererek teşekkür etti.
İletişim: TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Tepekule İş Merkezi Anadolu Caddesi No: 40 Kat: M2 Bayraklı – İzmir Tel: 0 232 462 33 33 / 209-218 | Faks: 0 232 462 43 77