Üretim seviyesi %60’a da düşse aynı kârlılığı sağlayabilmeliyiz ve döviz kurlarındaki dalgalanmadan etkilenmeyecek bir işletme yapısı oluşturmalıyız
“DÜNYAYI UÇURAN TPM” KONFERANSINDA TOKUTARO SUZUKİ BİLGİLERİNİ PAYLAŞTI
Şubemiz Endüstri-İşletme Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonu tarafından düzenlenen ve Japon Bakım Enstitüsü (JIPM) Danışmanı Tokutaro Suzuki’nin konuşmacı olarak katıldığı “Dünyayı Uçuran TPM” konferansı, 21 Haziran 2014 tarihinde gerçekleşti. Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleşen konferansa 400’den fazla izleyici katıldı.
Konferansı açılış konuşmasını yapan Şubemiz Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Mustafa Çakır, ağırlıklı olarak üretim verimini esas alan bir yönetim sistemi olan TPM’in çalışan herkesin katılımı ile yapıldığını ve ‘sıfır arıza-sıfır duruş’u hedef lediğini ifade ederek, “Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak bu konferansı düzenlemekteki hedefimiz, kuruluşlarda çalışan yönetici, mühendis ve teknik elemanları toplam üretken bakım konusunda bilgilendirmek, bu konuya ilgi duyan meslektaşlarımızı bir araya getirerek çağdaş, doğru ve bilimsel bir platformda konuya ilişkin sağlıklı bilgi edinilmesini sağlamaktır” diye konuştu.
Sunumunun ilk bölümünde sürdürülebilirliğin şirketler için önemine değinen Tokutaro Suzuki şunları söyledi:“Ekonomik dönüşüm çok hızlı gerçekleşiyor. Krizler de bu dönüşümü etkiliyor. Krizde satın alma gücü ve üretimler azalıyor ve çalışanlar işsiz kalıyor. Stoklarda, döviz kurlarında değişiklikler oluyor. İhracat yapan firmalarda bu durumdan etkileniyorlar. Bazen doğal afetler in etkisi krizlerden daha olumsuz olabiliyor. Bu durumu firmalar yeni yapılanma için bir fırsat diye değerlendirip elde kalan işgücünü aktif bir şekilde kullanmalılar ve Kaizen yapmak için bir fırsat olduğunu bilmeliler. Mevcut iş anlayışı bir kez daha gözden geçirilmeli, işler birleştirilmeli, bazı işler iptal edilmeli. Üretim sistemi de revize edilmeli. Birden fazla üretim tesisi bir araya getirilmeli. Ne tür ürünler üretilirse gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere satabiliriz diye çalışma yapılmalı.”
Üretim seviyesi %60’a da düşse aynı kârlılığı sağlayabilmeliyiz ve döviz kurlarındaki dalgalanmadan etkilenmeyecek bir işletme yapısı oluşturmalıyız
Suzuki üç akıştan söz ederek bu akışların ürün, bilgi ve para akışı olduğunu ifade etti. Firmaların bu 3 akışa odaklanmaları gerektiğini belirten Suzuki, “Üretim seviyesi %60’a da düşse aynı kârlılığı sağlayabilmeliyiz ve döviz kurlarındaki dalgalanmadan etkilenmeyecek bir işletme yapısı oluşturmalıyız” dedi. Maliyetleri düşürmek için gerekirse üretim yerinin taşınması gerektiğini söyleyen Suzuki üretim yerinin taşınmasının tedarikçilerin de aynı ülkeye gitmelerini zorunlu kıldığını, bu yüzden firmanın sadece ana şirket üzerinden değil, tedarikçilerle birlikte hareket etmesinin gerektiğini ifade etti.
Suzuki TPM hakkında da şunları söyledi: “Şirketin içinde farklı noktalarda yağlar var. Bunlardan kurtulup kasa dönüştürmeliyiz. Kaslı bir şirket vücudu oluşturmak nasıl olacak? Yağlardan nasıl kurtulacağız? Bunun için tedarikçilerden başlayarak üretimin içine girmek lazım. Ürünün akışı düzgün mü? Analiz edilmeli. Analiz için ‘Throughput’ analizi kullanılıyor. Bu analizle üretimi nasıl yaptığımızı görüyoruz. Problemleri fark ediyoruz. Üretimin akmasını arızalar, küçük duruşlar, kalite sorunları, reworklar, setup ve ayarlar, ara stoklar engeller. Bu engeller nerede ve ne seviyede oluşuyor, içinden geçerek incelenir. Makina üreticileri genel makinalar üretiyorlar. O şirketler yalın ekipmanlar üretmiyor. Bir şekilde yalın ve kompakt makinaya nasıl sahip olabiliriz? Yaklaşımlardan birisi makinayı fabrikada üretmek. Hangi kesici aletlere ve sabitleyicilere ihtiyacımız var? İşlenmesi için doğru hareketlerin ne olduğunun araştırılması gerekiyor. Buradan başlayarak yalın tasarıma geçiliyor. İlk adım işleme noktalarının tasarımı. Sonra komponent tasarımına geçiliyor. Bu bittikten sonra tüm ekipmanın tasarımını yapmak gerekiyor ama genelde bu adımların tersi yapılıyor.”
“Dünyayı Uçuran TPM Konferansı” sunum videosunu Youtube Kanalımızdan İzleyebilirsiniz.
TOKUTARO SUZUKI |
1947 yılında Tokyo Metropolitan Üniversitesi‘nden mezun olan SUZUKİ, The Japan Steel Works‘te çalışma hayatına başladı. Üretim Sistemleri Araştırma Merkezi (NEC Grup) Yönetim Kurulu Üyeliği, JIPM (Japan Institute of Plant Maintence)‘de sırasıyla Sorumlu İdareci, Yönetim Kurulu Üyesi, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Danışman olarak görev yaptı. Halen JIPM TPM ödülü danışman, JIPM-S master danışman, JMA danışmanlık grubu yönetici ve uzman danışman olarak çalışmalarını sürdürmektedir.SUZUKİ TPM (Toplam Üretken Bakım), Proje Yönetimi, Üretkenlik, Maliyet Mühendisliği ve Maliyet azaltımı alanlarında çalışmaktadır. TPM‘e Giriş, Proses Endüstrilerinde TPM, TPM için Yeni Talimatlar, Ürün Geliştirme (Lead Time) Erişim Süresini Kısaltma: TPM‘de Eşzamanlı Mühendislik, TPM ile Ekipmanlar Değişir ve Dünyayı Uçuran TPM adlı kitapları bulunmaktadır. |