Şubemiz Endüstri Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonu tarafından “Toyota Tarzı Üretim ve Yönetim Anlayışı” isimli bir konferans düzenlendi.
Şubemiz Endüstri Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonu tarafından “Toyota Tarzı Üretim ve Yönetim Anlayışı” isimli bir konferans düzenlendi.
Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu`nda 18 Nisan 2014 tarihinde gerçekleşen konferans 600`ün üzerinde katılımcı tarafından izlendi. Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO`su Orhan Özer, Toyota Türkiye Montaj Mühendislik ve Bakım Müdür Yardımcısı Önder Sütçü ve Toyota Türkiye İnsan Kaynakları Geliştirme ve İdari İşler Müdürü İrfan Sarıcı`nın konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin yaptı.
Ermin konuşmasında, daha önce Endüstri Mühendisliği Bahar Konferanslarının merkezinde olan ‘Yalın Üretim` temasının büyük ilgi gördüğünü ve bu ilginin ardından Endüstri Mühendisliği Meslek Dalı Komisyonu tarafından konunun çıkış noktası olan Toyota Üretim ve Yönetim Sisteminin incelenmesine karar verildiğini ve “Toyota Üretim Sistemi”nin, Taiichi Ohno tarafından 1940‘larda ortaya konmuş ve günümüzde “Yalın Üretim” olarak dünyada değişik sektörlerde uygulandığını. Üretim alanındaki uygulamaların yanı sıra hizmet alanında da hızla yayılımını sürdüren ve uygulanma alanı genişleyen yalın temasının günümüzde önemini arttırarak koruduğunu ifade etti.
Ermin`in konuşmasının ardından konferansın ilk oturumunda sözü Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO`su Orhan Özer aldı.
Orhan Özer, Toyota ile ilgili rakamlarla bilgi vererek, Toyota Türkiye`nin üretim süreçlerine ilişkin sunum gerçekleştirdi. Toyota Türkiye`nin toplam üretiminin yüzde 85`ini ihraç ettiğini söyleyen Özer, ihracat yapılan toplam ülke sayısının 52`ye ulaştığını dile getirdi. Toyota üretim sisteminin, yüksek kalite, düşük maliyetle güvenli iş ortamında üretimi hedeflediğini vurgulayan Özer, “Üretim sistemi, her tür israfın ortadan kaldırılarak daha verimli üretim yapılmasını temel alır. Toyota üretim sisteminin iki temel prensibi zamanında üretim ve akıllı otomasyondur” ifadelerini kullandı.
Özer`in ardından ikinci oturumda Toyota Türkiye Montaj Mühendislik ve Bakım Müdür Yardımcısı Önder Sütçü söz aldı. Sütçü, konuşmasının genelinde Toyota üretim sisteminin detayları ve sistem olarak artılarına dair bilgilendirmede bulundu.
Konferansın son oturumunda konuşan Toyota Türkiye İnsan Kaynakları Geliştirme ve İdari İşler Müdürü İrfan Sarıcı ise Toyota Türkiye`nin genel yapısı ve prensiplerine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Toyota`nın başarısının altında yatan, ilk dönemlerden itibaren var olan gelişme isteğinin ve Toyota`nın DNA`sı olarak bilinen değerler ile insan kaynakları alanındaki uygulamalarını anlattı.